Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

DEŇ PO REFERENDE ONLINE: Je oficiálne neplatné kvôli nízkej účasti

Foto: volbysr.sk

V poradí ôsme referendum je neplatné. Účasť dosiahla len 21,41 percenta. ONLINE je ukončený. Pozrite si výsledky, reakcie, správy, fotografie a videá z prvého dňa po hlasovaní.

Bratislava 8. februára (Teraz.sk) - Referendum iniciované Aliancou za rodinu je neplatné. Po sčítaní hlasov zo všetkých 4942 okrskov dosiahla účasť len 21,41 percenta. Na platnosť plebiscitu je však potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov. Údaje vyplývajú z neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,50 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 92,43 percenta hlasujúcich a k tomu, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania, sa priklonilo 90,32 percenta občanov.

Foto: volbysr.sk


Na referende sa v sobotu (7.2.) zúčastnilo 944.674 občanov, ktorí odovzdali 944.209 hlasovacích lístkov, z toho 6074 neplatných. Celkovo je v zozname oprávnených voličov zapísaných 4.411.529 ľudí.

18:06
Mimovládne platformy Slovenská spoločnosť pre rodinu, Fórum života a Fórum kresťanských inštitúcií, ktoré podporili vznik Aliancie za rodinu, tvrdia, že referendum naplnilo svoj účel.

"Všeľudové hlasovanie predstavovalo určitý kulminačný bod, zintenzívnilo celospoločenský dialóg a problematika súčasnej rodiny sa stala stredobodom verejného života. Predreferendová diskusia ukázala, že téma rodiny sa dotýka všetkých ľudí na Slovensku," napísali predstavitelia organizácií v stanovisku. Ľuďom, čo sa zúčastnili na referende, vyjadrili vďaku.

Na snímke hovorca Aliancie za rodinu (AZR) Anton Chromík v Bratislave 5. februára 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


16:59
Médiá si počas kampane k referendu plnili svoju úlohu. „Obyčajne tí, ktorým nevyjdú nejaké zámery, hľadajú dôvody prečo a médiá sú vždy vďačným cieľom a objektom takýchto kritík,“ uviedol riaditeľ Tlačovej rady SR Július Lörincz. „Tlačené médiá dávali priestor aj takým, aj takým názorom,“ domnieva sa, že väčšina printov sa v kampani správala vyvážene.

Problém bol podľa predsedu Tlačovej rady v samotných referendových otázkach, ktoré navodili prostredie a ovplyvnili diskusiu. „To je v pozadí a nie médiá,“ doplnil.

Július Lörincz
Foto: Screenshot TABLET.TV


15:25
Poslanec NR SR Daniel Krajcer (nezaradený) víta každú stranu, ktorá prejaví záujem pridať sa k iniciatíve dosiahnuť odluku cirkvi od štátu. Uviedol to s pripomenutím, že túto tému otvoril ešte ako minister kultúry a zaoberal sa ňou aj potom. O potrebe odluky cirkvi od štátu hovorili predstavitelia SaS na dnešnej tlačovej konferencii.

"Oslovil som všetky parlamentné strany a ponúkol som im účasť v pracovnej skupine. Zatiaľ len dve strany neprejavili záujem, a to Smer-SD a SaS. Som preto rád, že SaS prehodnocuje svoj postoj a jej zástupca bude v tejto pracovnej skupine, samozrejme, vítaný," odkázal Krajcer s tým, že ponuka platí, aj keď SaS prišla na dôležitosť tejto témy až po referende.

15:18
Strana Sieť chce zmeniť spôsob fungovania inštitútu referenda na Slovensku. Ten je podľa predsedu strany Radoslava Procházku nefunkčný a odrádza ľudí od účasti. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave preto predstavil návrh na zmenu, s ktorou chce ísť na ministerstvo vnútra.

"Musí byť relatívne zložité ho usporiadať, ale keď už sa to výnimočne podarí, mala by v zásade byť pravidlom jeho platnosť. Namiesto jednoduchosti vyhlásenia a zložitosti platnosti potrebujeme zložitosť vyhlásenia a jednoduchosť platnosti," povedal Procházka.

Radoslav Procházka
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


15:14
Pod nízku účasť v referende sa podpísali okolnosti a priebeh kampane, povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. "Nie je to víťazstvo, ale ani prehra podporovateľov či odporcov," uviedol. Fakt je, že referendum je v zmysle zákonov neplatné. Nemusí však byť zbytočným, ak to dokážeme dobre vyhodnotiť, vysvetlil.

Pavol Frešo
Foto: TASR/Michal Svítok


14:33
Zástupcovia LGBTI organizácií označili výsledok referenda za povzbudzujúci a prijali ho s úľavou. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vyjadrili vďaku aj organizátorovi plebiscitu Aliancii za rodinu (AZR), pretože sa jej podarilo aktivizovať ľudí vo verejnej diskusii aj v prospech homosexuálov. Verejnosť ich hromadne podporovala napríklad aj cez blogy.

"Slováci ukázali, že homosexuálne páry ich neohrozujú a rešpektujú intímny a osobitý charakter rodiny a partnerských vzťahov," zhodne konštatovali Iniciatíva Inakosť, Queer Leaders Forum či NoMantinels.

Martin MackoIniciatívy Inakosť povedal, že Slovensko už dozrelo na diskusiu o právnej úprave vzťahov ľudí rovnakého pohlavia. "Je teraz hlavne na politikoch, aby to riešenie čo najskôr našli. Pokúsime sa im byť nápomocní a nájsť riešenie," poukázal. Jedinou možnosťou po novele ústavy z minulého roku je podľa neho uznať registrované partnerstvá.

Z referendového štúdia za účasti predstaviteľov LGBTI organizácií. Na snímke vľavo výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Bratislava, 7. februára 2015
Foto: TASR - Michal Svítok


14:03
Slovensko podľa mimoparlamentnej strany TIP potrebuje spoluprácu a nie napätie ako počas kampane pred referendom o ochrane rodiny. "Referendum rozdeľovalo Slovensko a jeho výsledky ukázali, že voliči túto tému odmietli," povedal šéf strany Tomáš Hudec.

Strana verí, že výsledky referenda budú dostatočným signálom pre politikov, aby sa zaoberali riešeniami, ktoré slovenským rodinám skutočne pomôžu. "Slovensko potrebuje spoluprácu a nie napätie, také, ako počas referendovej kampane," doplnil Hudec.



14:00
Podľa Slovenskej občianskej koalície (SKOK) treba po nenávistnej kampani zmieriť krajinu, čomu má pomôcť aj odluka cirkví od štátu. "Ľudia na Slovensku odmietli nenávisť a netolerantnosť," povedal predseda prípravného výboru strany Juraj Miškov s tým, že výsledok preto hodnotí pozitívne.

Juraj Miškov
Foto: TASR - Pavel Neubauer


13:30
Nastal čas na otvorenie zmlúv Slovenska s Vatikánom a systémovú odluku cirkvi od štátu. V reakcii na výsledky sobotňajšieho (7. 2.) referenda na to dnes vyzvali predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii v Liberálnom dome uviedol, že referendum je prehrou pre jeho organizátorov. Podotkol, že účasť bola nižšia ako pri všeľudovom plebiscite, ktorý jeho strana organizovala v roku 2010.

Pre Sulíka z referenda vyplynuli štyri poznatky. Slováci majú podľa neho „dosť rozumu, aby zvážili, za čo sa oplatí hlasovať“. Líder liberálov poukázal ďalej na to, že občania maďarskej národnosti referendum „viac-menej kompletne odignorovali“, rovnako ako aj elity, na rozdiel od politických strán. „Po štvrté sa ukázalo, že vplyv katolíckej cirkvi je výrazne slabší, ako sa všeobecne zdá byť. Toto je tiež dobrá správa a možno naozaj nastal čas na poctivú diskusiu o odluke cirkvi od štátu,“ domnieva sa Sulík.

Richard Sulík
Foto: TASR/Martin Baumann


13:04
Strana Smer-SD podľa jej predsedu Roberta Fica svojím postojom prejavila úctu k inštitútu referenda. Smer je presvedčený, že ho Slovensko môže v životne dôležitých situáciách potrebovať.

"Pokiaľ ide o výsledok aktuálneho ľudového hlasovania, SMER – sociálna demokracia rešpektuje voličov, ktorí sa na ňom zúčastnili, ako aj tých, ktorí sa na ňom nezúčastnili a nemá dôvod komentovať túto občiansku iniciatívu," povedal šéf Smeru a premiér Robert Fico.

Robert Fico
Foto: TASR/Vladimír Benko




12:57
Nastavenie kampane pred referendom o ochrane rodiny vo viacerých médiách podľa kresťanských demokratov odradilo mnohých občanov od účasti. "KDH ďakuje všetkým, ktorí v referende o rodine prišli a vyjadrili svoj názor na dôležité otázky," uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

"Rodina, práca a spravodlivosť sú základnými programovými prioritami kresťanskej demokracie. KDH bude v tomto úsilí pokračovať aj naďalej. Konštruktívna diskusia a zodpovedné postoje pre to, čo Slovensko v oblasti rodinnej politiky potrebuje, je pozvaním k politike formovanej na báze hodnôt a programu. K takejto spolupráci sa KDH kontinuálne hlási a pozýva k nej každého, komu na rodine skutočne záleží," zhrnul Ján Figeľ.

Ján Figeľ
Foto: TASR – Štefan Puškáš




12:37

Maďarská Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorá vládne v bloku so stranou Fidesz, vyjadrila dnes spokojnosť s tým, že v sobotňajšom referende o ochrane rodiny na Slovensku zvíťazili kladné odpovede na položené otázky.

Predseda KDNP Zsolt Semjén vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI uviedol, že Slováci potvrdili svoju zaviazanosť k spoločným kresťanským hodnotám a deklarovali, že nepodporujú abnormálne veci.

Semjén zdôraznil, že názory voličov odzrkadlili to, čo je v Maďarsku o ochrane rodiny zakotvené v ústave.

Na archívnej snímke premiér Viktor Orbán (vpravo) a podpredseda maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén.
Foto: TASR/AP


12:34
Priebeh sobotného (7.2.) referenda bol z pohľadu polície pokojný. Muži zákona zaznamenali počas všeľudového hlasovania iba dva podnety. V uliciach hliadkovalo približne 5700 policajtov. Na dnešnom vyhlásení oficiálnych výsledkov referenda o tom informoval policajný viceprezident Ľubomír Ábel.



"Priebeh z nášho pohľadu bol veľmi pokojný, bez akýchkoľvek významnejších rušivých momentov. Keď porovnám len posledné voľby do samospráv, kde polícia riešila vyše 400 podaní, tak aj tieto čísla nám dávajú obraz, ako vlastne referendum prebehlo," uviedol Ábel. Prvý podnet zo soboty kvalifikovala polícia ako priestupok, k druhému sa ešte zisťujú informácie. Pred samotným konaním plebiscitu prišlo na políciu šesť podaní. V troch prípadoch išlo o podozrenie z trestného činu. V jednom prípade bolo začaté aj trestné stíhanie pre nebezpečné vyhrážanie.

12:04
Najvyššiu účasť zaznamenali v obci Beňadovo v obvode Námestovo, kam prišlo k referendovým urnám 86,62 % voličov.Obvod Námestovo bol jediným miestom, kde účasť na referende prekročila viac ako 50-percentú hranicu. Hlasovalo tu 51,82 % oprávnených voličov.

12:03
Druhý v poradí, obvod Stará Ľubovňa, mal účasť 38,1 %.

12:01
Najmenej ľudí prišlo k urnám v obvode Dunajská Streda, kde bola účasť 7,64 %. Na dnešnom oficiálnom vyhlásení výsledkov referenda to uviedla predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

11:59
Plebiscit nezaujal v obci Sútor v obvode Rimavská Sobota, kde z 327 oprávnených voličov neprišiel hlasovať nikto.

11:56
Referendum nezaujalo ani na košickom Luníku IX, kde bola účasť len 0,83 %.



11:07
Hlasujúci v referende o ochrane rodiny ukázali podľa národniarov svoju zodpovednosť. "Poďakovať treba tým, ktorí na referendové otázky odpovedali trikrát áno, pretože podporili hodnoty tradičnej rodiny bez toho, aby urážali či znevažovali nejaké skupiny. Poďakovať však treba aj tým, ktorí odpovedali "nie“, pretože to je vyjadrenie názoru a využitie svojho najdemokratickejšieho práva angažovať sa vo veciach verejných v ľudovom hlasovaní," povedal šéf SNS Andrej Danko.

"V každom prípade nás teší, že z viac ako 900.000 zúčastnených voličov približne 90 percent odpovedalo na referendové otázky trikrát áno. Je to dôkaz, že veľkej časti slovenskej spoločnosti nie je ľahostajný osud rodiny a osud detí," skonštatoval Danko.

Andrej Danko
Foto: TASR/Pavel Neubauer


11:00
Za prekvapujúco nízku označili účasť v sobotňajšom (7.2.) referende politológovia Michal Horský a Rastislav Tóth.

Aj ôsme referendum v novodobej histórii Slovenska je neplatné, k urnám prišlo 21,4 percenta oprávnených voličov. „Skutočne sa očakávalo, že tak masívna kampaň a tak emotívne vypätie privedie tretinu občanov k referendovej urne. Nestalo sa tak,“ komentoval účasť Horský.

Organizátori referenda z jeho pohľadu urobili niekoľko hrubých marketingových chýb. „Predovšetkým, do očí bila netransparentnosť angažovania sa cirkvi a pokus skryť sa za síce mohutné ramená, ale s malou autoritou Aliancie za rodinu a jej lídra pána Chromíka,“ vysvetlil politológ.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


10:23
Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,50 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 92,43 percenta hlasujúcich a k tomu, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania, sa priklonilo 90,32 percenta občanov.



Na referende sa v sobotu (7. 2.) zúčastnilo 944.674 občanov, ktorí odovzdali 944.209 hlasovacích lístkov, z toho bolo 6074 neplatných. Celkovo je v zozname oprávnených voličov zapísaných 4.411.529 ľudí.

Na snímke voliči počas hlasovania v Referende 7. februára 2015
Foto: TASR/Milan Drozd


10:10
Skutočnosť, že sa na referende o ochrane rodiny nezúčastnilo aspoň 50 percent oprávnených voličov, je podľa Konferencie biskupov Slovenska (KBS) "bezpochyby dôvodom na analýzu a zamyslenie". KBS verí, že starostlivosť o rodinu zostane aj naďalej dôležitou témou pre verejný život i spoločnosť.

"Opakovane povzbudzujeme k vzájomnej úcte voči všetkým ľuďom a ku konkrétnej pomoci rodinám v našom okolí. Veríme, že starostlivosť o rodiny zostane aj naďalej dôležitou témou pre verejný život i pre celú našu spoločnosť," uvádza KBS v stanovisku.

Predseda KBS Stanislav Zvolenský
Foto: TASR/Martin Baumnann


10:05
Referendum o rodine, ktoré iniciovala Alianca za rodinu, je neplatné. K hlasovacím urnám prišlo len 21,41 percenta oprávnených voličov.



Vyplýva to z oficiálnych výsledkov hlasovania, ktoré dnes zverejnila Ústredná komisia pre referendum (ÚKR). Na platnosť plebiscitu je potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.



10:00
Účasť na sobotňajšom referende o ochrane rodiny v slovenských väzniciach bola veľmi nízka, keď svoje právo uplatnilo len 1,65 percenta väzňov.

Zúčastniť sa na referende mohlo v sobotu 7. februára 1239 obvinených a 7355 odsúdených. Najnižšia bola účasť v ústave v Ružomberku, a to len 0,38 percenta, najvyššia v Levoči - 3,61 percenta. Na predchádzajúcom referende v roku 2010 sa zúčastnilo 3,67 percenta väzňov, ktorí mali právo hlasovať.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


09:57
Z piatich obvodov pre hlasovanie v referende v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bola najvyššia účasť v obvode Považská Bystrica, ktorý zastrešuje Považskobystrický a Púchovský okres. Dosiahla 27,63 percenta. Vyplýva to z predbežných výsledkov referenda, ktoré zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR).

Druhá najvyššia účasť v referende bola v obvode Trenčín (okresy Trenčín a Ilava), kde dosiahla 24,23 percenta. Nasledovali obvody Bánovce nad Bebravou (okres Bánovce nad Bebravou) – 21,96 percenta, Prievidza (okresy Prievidza a Partizánske) – 18,90 percenta. Najnižšia účasť v referende v TSK bola v obvode Nové Mesto nad Váhom (okresy Nové mesto nad Váhom a Myjava), kde prišlo k urnám iba 16,20 percenta voličov.

Na snímke volič počas hlasovania v Referende 7. februára 2015
Foto: TASR/Milan Drozd


09:51
Amnesty International Slovensko (AIS) privítala výsledok referenda o ochrane rodiny. Otvorený priestor diskusie je podľa organizácie potrebné využiť na vytvorenie progresívnych návrhov na zmenu v oblasti práv LGBTI ľudí na Slovensku. Výsledok referenda vníma AIS ako prejav postoja občanov k ochrane ľudských práv na Slovensku.

"Tento postoj ukázal, že ľuďom u nás záleží na tom, aby každý mal tie isté práva, ako sú právo na rodinu a právo na osvojenie si detí. Vnímame to ako pozitívny krok na pokračovanie začatej diskusie o tom, akým spôsobom realizovať a napĺňať práva LGBTI ľudí,“ povedala Jana Malovičová, riaditeľka Amnesty International Slovensko.

Na snímke volička hlasuje v Referende 7. februára 2015 v obci Badín pri Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Branislav Račko


00:49
Z pohľadu človeka, ktorý rovnosť a ľudské práva v spoločnosti hodnotí ako to najdôležitejšie, sa referendum skončilo mimoriadne úspešne. Aktivistka iniciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu Hana Fábry to uviedla na margo výsledkov sobotňajšieho (7.2.) referenda o rodine.

Pri spočítavaní účasti hlasujúcich Fábry nebola v napätí. "Bola som presvedčená, že polovica Slovenska nepovie v referende, že jedna časť Slovenska je zlá," povedala aktivistka. Výsledná účasť podľa nej nie je náhodná, ale naopak potvrdzuje, že väčšina Slovenska "začala vnímať ľudsky". Fábry očakáva po referende jasný postoj vlády a parlamentu. "Je potrebné, aby nahlas povedali, že je tu jedna komunita, ktorá nemá rovnaké práva ako ostatní a že je to potrebné riešiť," povedala Fábry.

Zo štábu občianskej iniciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu a politikov. Na snímke uprostred europoslanec Richard Sulík. Bratislava, 7. februára 2015
Foto: TASR - Michal Svítok


Reakcie politikov na referendový deň nájdete v tejto správe.


00:34
Aliancia za rodinu považuje referendum za úspech. "Toto referendum dopadlo tak, že 90 percent zúčastnených ľudí hovorí áno rodine, áno otcovi a mame. Tie pocity sú úžasné, pretože je to veľký úspech," konštatoval jeden z predstaviteľov Aliancie za rodinu Anton Chromík, ktorého teší aj počet zúčastnených ľudí na referende.

Na snímke uprostred hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík v centrále počas očakávania výsledkov referenda. Bratislava, 7. februára 2015.
Foto: TASR


Takýto počet podľa jeho slov dáva veľkú nádej, aby sa rodina stala centrom všetkých politík. "Politici sa musia naučiť podporovať rodinu a manželstvo, pretože je to najlepšie prostredie pre deti," povedal.