Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Strany môžu do štvrtka delegovať členov do komisií k referendu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Andrej Galica

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že právo delegovať člena majú tie strany, ktoré získali zastúpenie v Národnej rade SR na základe výsledkov parlamentných volieb v roku 2020.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Politické strany zastúpené v parlamente môžu do štvrtka (24. 11.) delegovať jedného člena a náhradníka do volebných komisií v súvislosti s januárovým referendom. Právo na delegovanie člena a náhradníka má tiež petičný výbor za referendum. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Ministerstva vnútra (MV) SR.

Nominovať treba člena a náhradníka do okrskovej volebnej komisie, do okrskovej volebnej komisie utvorenej pre osobitný volebný okrsok a do okresnej volebnej komisie. Člen okrskovej volebnej komisie nemusí mať trvalý pobyt v obci, v ktorej vykonáva túto funkciu. Členovia okrskovej volebnej komisie musia pri výkone funkcie zachovávať nestrannosť.

Ministerstvo upozorňuje, že právo delegovať člena majú tie strany, ktoré získali zastúpenie v Národnej rade SR na základe výsledkov parlamentných volieb v roku 2020. Ide o strany SaS, Sme rodina, Za ľudí, OĽANO, Smer-SD a ĽSNS.

Referendum bude 21. januára 2023. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením NR SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.