Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hlasovať v referende sa dá zo zahraničia,požiadať o to treba do piatka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Požiadať o voľbu poštou sa dá elektronicky aj listom. Volič s trvalým pobytom v SR zašle žiadosť na adresu obce, v ktorej má trvalý pobyt, a volič bez trvalého pobytu na adresu MV.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Hlasovať v januárovom referende sa dá aj zo zahraničia, a to v predstihu zaslaním hlasovacieho lístka poštou. Treba o to však požiadať do piatka (2. 12.). Ak chcú v referende hlasovať občania s trvalým pobytom v SR, musia sa ozvať svojej obci, tí bez trvalého pobytu žiadajú Ministerstvo vnútra (MV) SR. Rezort o tom informuje na svojej stránke.

Požiadať o voľbu poštou sa dá elektronicky aj listom. Volič s trvalým pobytom v SR zašle žiadosť na adresu obce, v ktorej má trvalý pobyt, a volič bez trvalého pobytu na adresu MV. Vzor žiadosti, ako aj adresa MV sú zverejnené na webe rezortu. "Na žiadosť doručenú po ustanovenej lehote sa neprihliada," upozorňuje ministerstvo. Žiadosť teda musí byť doručená najneskôr v piatok.

Tým, ktorí včas požiadajú o voľbu poštou, zašle obec, respektíve ministerstvo vnútra, najneskôr 35 dní predo dňom konania sa referenda obálky a hlasovací lístok.

Volič na hlasovacom lístku zakrúžkuje odpoveď "áno" alebo "nie". Potom ho vloží do obálky na hlasovanie, ktorú následne vloží do návratnej obálky označenej heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL". Na nej musí byť adresa sídla obecného úradu obce (respektíve sídla MV) ako adresáta a adresa voliča ako odosielateľa.

Výdavky spojené so zaslaním návratnej obálky poštou hradí odosielateľ. Obálky treba poslať tak, aby boli doručené najneskôr v posledný pracovný deň pred referendom, čiže 20. januára 2023. Právo hlasovať v referende má občan SR, ktorý má právo voliť v parlamentných voľbách, čiže musí byť plnoletý.

Referendum bude 21. januára 2023. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením NR SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.