Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Reforma nemocníc i národných parkov podľa Smeru-SD rieši veci od konca

Na archívnej snímke podpredseda SMERu-SD Richard Takáč Foto: TASR - Martin Baumann

Dnes nie je jasné, ktoré nemocnice, v akom režime budú fungovať. Podobne je to aj v prípade pozemkov v národných parkoch, reagoval Richard Takáč.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Smer-SD kritizuje reformy, ktoré tento týždeň schválil parlament. Pri reforme nemocníc i národných parkov sa podľa strany riešia veci od konca.

"Namiesto vyriešenia ambulantného sektora v zdravotníctve a v prípade národných parkoch zonácie, koaliční poslanci podpísali ministrom bianko šeky. Dnes nie je jasné, ktoré nemocnice, v akom režime budú fungovať. Podobne je to aj v prípade pozemkov v národných parkoch. Tu máme dokonca podozrenie, že ide len o možnosť, ako získať peniaze z plánu obnovy pre mimovládky a tretí sektor prostredníctvom envirorezortu," reagoval v stanovisku podpredseda Smeru-SD a poslanec parlamentu Richard Takáč.

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini označil hlasovanie o reforme národných parkov za frašku. Takéto zásadné veci by nemali podľa neho prechádzať poslaneckým návrhom bez širokej diskusie so všetkými, ktorých sa to týka. "Bolo to nasilu pretlačené," dodal s tým, že koalícia si musela potleskom potvrdiť, že sa jej podarilo presadiť reformu napriek nesúhlasu Sme rodina.

Obe reformy schválil parlament v utorok (14. 12.). Reforma národných parkov prináša presun správy štátnych pozemkov v národných parkoch pod rezort životného prostredia. Od 1. apríla 2022 sa správa štátnych pozemkov presunie na správy národných parkov na území Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a NP Slovenský raj. K tomuto dátumu prechádza pod národné parky aj správa štátnych pozemkov vo štvrtom a piatom stupni ochrany. Prechod správy území v treťom a nižšom stupni ochrany vo vlastníctve štátu je podmienený zonáciou.

Zmeny v rámci reformy nemocníc by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Rozdeliť sa majú do viacerých úrovní. Podmienky na jej tvorbu majú byť geografická dostupnosť, počet poistencov v spádovom území nemocnice a minimálny počet lôžok. Zavedie sa i nový spôsob definovania minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, deti i dorast.