Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

RegioJet možno ukončí prevádzku linky do Košíc

Železničný dopravca spoločnosť RegioJet, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Spoločnosť tvrdí, že medzi Bratislavou a Košicami sa nedá jazdiť so ziskom.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Český RegioJet v decembri expandoval k nám s veľkou slávou. Štart linky z Bratislavy do Košíc sprevádzali bubnujúci tanečníci a sebavedomé prehlásenia o tom, že Slováci zažijú vo vlakoch nepoznaný komfort, uvádza DENNÍK N. Po štyroch mesiacoch už tvrdí, že medzi Bratislavou a Košicami sa nedá jazdiť so ziskom.



Do konca roku by mohol jej prevádzku ukončiť. "Jedným zo scenárov skutočne je, že v decembri túto linku ukončíme, zatiaľ však ide len o krajnú možnosť", hovorí majiteľ firmy Radim Jančura. Jeho biznis naráža predovšetkým na stopercentné zľavy pre študentov a dôchodcov vlády Roberta Fica. Na linke medzi Bratislavou a Košicami ich dnes ponúkajú len štátne rýchliky.

RegioJet požaduje od vlády aspoň čiastočné kompenzácie, aby mohol linku udržať. Ponúka variant, že aj on bude študentov a dôchodcov voziť zadarmo, chce však preplatenie polovice nákladov. Navyše žiada, aby štát zastavil IC vlaky do Košíc, ktoré vraj dotuje, alebo ich prestal dotovať. Ministerstvo Jána Počiatka (Smer-SD) však akékoľvek ústupky odmieta. Dôvod? RegioJet podľa ministerstva na linke Bratislava - Košice jazdí na svoje vlastné riziko. Denník o tom informoval na štvrtej strane v článku s názvom "RegioJet hrozí, že zastaví vlaky do Košíc".