Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Regióny chcú pomôcť zvýšiť zaočkovanosť proti HPV

Snímka z očkovania proti HPV vírusu Foto: TASR - Pavel Neubauer

Okrem očkovacích dní sa jednotlivé regióny plánujú zamerať aj na osvetu o HPV či edukáciu škôl a verejnosti.

Bratislava 7. marca (TASR) - Regióny chcú pomôcť zvýšiť zaočkovanosť proti ľudskému papilomavírusu (HPV) na Slovensku. Bratislava, Trnava, Banská Bystrica či Žilina pripravujú očkovacie dni, šíriť chcú aj osvetu. Ich zástupcovia o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

V poradí štvrtý očkovací deň proti HPV vírusu pripravuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v piatok (10. 3.). V apríli sa k iniciatíve pridáva aj Trnavský samosprávny kraj. "Našou prioritou je prevencia pred život ohrozujúcim ochorením u mladistvých a zvýšenie povedomia o jej možnostiach. Aj s týmto zámerom organizujeme špeciálny očkovací deň proti HPV vírusu, ktorý sa v Trnavskom kraji uskutoční v sobotu 15. apríla, a to v Dunajskej Strede, Skalici a Trnave," povedala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu Trnavského samosprávneho kraja Lucia Šmidovičová.

Rovnako na očkovacom dni pracuje aj Košický samosprávny kraj. "Verím, že sa nám ho podarí zrealizovať ešte v prvej polovici tohto roka," skonštatoval lekár Košického samosprávneho kraja René Hako.

Okrem očkovacích dní sa jednotlivé regióny plánujú zamerať aj na osvetu o HPV či edukáciu škôl a verejnosti. "Je pre nás dôležité informovať verejnosť o zodpovednosti za vlastné zdravie, a preto budeme prichádzať do odľahlejších regiónov a edukovať o prevencii," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková.

K edukácii aktívne pristupuje aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý oslovil všetky základné a stredné školy v regióne s ponukou edukácie o prevencii proti HPV vírusu. "Od januára sa uskutočnilo už 11 takýchto prednášok pre 264 žiakov a máme na ne veľmi pozitívnu spätnú väzbu. V prednáškach na školách budeme pokračovať počas celého roka," vysvetlila regionálna hygienička Zora Kľocová Adamčáková.

Aktivitu regiónov vítajú aj pacientske organizácie. "Sme radi, že naše dlhoročné úsilie edukovať verejnosť k potrebe využívania všetkých možností smerujúcich k účinnej prevencii sa postupne pretavuje do reálnych výsledkov," skonštatovala výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

Očkovanie proti HPV sa od mája v plnej výške hradí deťom v 13. roku života, teda vo veku 12 do veku 12 rokov a 364 dní. Odporúča sa ho absolvovať vo veku, keď mladí ľudia ešte nie sú sexuálne aktívni. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) má význam aj v prípade, keď už osoba sexuálne žije.

Ľudský papilomavírus patrí k najčastejšie pohlavne prenášaným infekciám, prenášať sa však môže napríklad aj dotykom, kontaminovanými predmetmi alebo už počas pôrodu. Vo väčšine prípadov podľa ÚVZ zmizne infekcia sama bez toho, aby spôsobila problémy. Niektoré z HPV vírusov však v tele pretrvajú roky a môžu byť pôvodcom onkologických ochorení.