Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Register konečných beneficientov má vzniknúť v roku 2015

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Niektorým opozičným poslancom sa takéto riešenie nepáči a pýtajú sa, na čo chce dnes Smer-SD schváliť nič neriešiaci zákon.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Opozičný návrh, aby sa spolu s vládnou novelou zákona o verejnom obstarávaní odobrilo aj vytvorenie verejného registra konečných užívateľov výhod stojacich za schránkovými firmami, dnes Smer-SD nepodporí. Na druhej strane sa vládna strana dohodla s Mostom-Híd a Miroslavom Beblavým (nezaradený) na prijatí uznesenia, ktorým zaviažu vládu takúto právnu úpravu pripraviť v prvom štvrťroku 2015.

Register, ktorý bude spravovať Národná banka Slovenska (NBS), bude podľa Lucie Žitňanskej (Most-Híd) založený na princípe odkrývania konečného užívateľa výhod, nielen formálneho majiteľa schránky. Časový odklad si vyžiadala skutočnosť, že pre zavedenie tohto registra je potrebná aj komunikácia s Európskou centrálnou bankou (ECB), keďže NBS má dostať novú kompetenciu.

Niektorým opozičným poslancom sa takéto riešenie nepáči a pýtajú sa, na čo chce dnes Smer-SD schváliť nič neriešiaci zákon. Lepšie by bolo podľa nich počkať na vyjadrenie ECB a potom schváliť kompletnú novelu. "Toto nie je žiadne riešenie. Zo strany navrhovateľov tohto uznesenia je to výsmech pre protestujúcich ľudí. Čo to znamená? Že do jari prevedieme miliardy na Belize? Koľko kšeftov sa dovtedy ešte potenciálne stihne? Toto riešenie je neprijateľné a bude úplne v poriadku, ak budú protesty občanov pokračovať aj naďalej," povedal Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý vyčítal Žitňanskej, že asistuje Smeru-SD pri upokojovaní občanov. Igor Matovič (OĽaNO) dokonca nazval poslancov Mostu-Híd štrajkokazmi.

Béla Bugár (Most-Híd) Lipšicovi odkázal, že chce všetko alebo nič. "Opozičná politika nie je len o kričaní na námestí. Je aj o kompromise. My sa snažíme o korektnú opozičnú politiku," povedal.

Žitňanská upozornila, že žiaden opozičný pozmeňujúci návrh k novele neprejde. "Beriem preto ako pozitívum, že táto téma neskončí a že sa k nej vrátime. Ak prejde toto uznesenie, je to politický záväzok Smeru-SD," vysvetlila.

Uznesením má parlament požiadať "vládu v súčinnosti s poslancami a NBS pripraviť v prvom štvrťroku 2015 návrh zákona, ktorým sa vytvorí verejný register konečných užívateľov výhod s cieľom dosiahnuť efektívnejšie a transparentné nakladanie s verejnými prostriedkami pri verejnom obstarávaní a nakladaní so štátnymi aktívami, majetkom štátu a majetkom územnej samosprávy a súčasne minimalizovať priestor na súvisiace negatívne spoločenské javy".

Hlasovanie o novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorá prejde v pôvodnom znení bez opozičných podnetov, ako aj o spomínanom uznesení, je naplánované po 17.00 h.