Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Regulácia zisku zdravotných poisťovní zlepší využívanie zdrojov

Renáta Bláhová, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novelu koncom minulého roka podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Bratislava 12. januára (TASR) - Schválenie regulácie zisku zdravotných poisťovní je podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) významným krokom k lepšiemu využívaniu zdrojov zo zdravotného poistenia v prospech poistencov. Prijatie novely o zdravotných poisťovniach, ktorej je regulácia súčasťou, považuje za "malý zázrak". Novelu koncom minulého roka podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Napriek mnohým politickým deklaráciám od zdravotníckej reformy bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca v roku 2004 neboli na výšku zisku dané žiadne administratívne obmedzenia, čo vychyľovalo rovnováhu medzi poskytovaním zdravotnej starostlivosti ako verejnej služby a záujmami súkromného kapitálu v prospech akcionárov zdravotných poisťovní," skonštatovala predsedníčka úradu Renáta Bláhová.

Pripomenula, že podľa nových pravidiel je zdravotná poisťovňa pri kladnom výsledku hospodárenia, ktorý je vyšší ako primeraný, povinná použiť rozdiel na tvorbu alebo doplnenie fondu kvality zdravia. "Z neho sa bude financovať napríklad úhrada špeciálnych liekov, zdravotných výkonov či realizácia preventívnych programov," vysvetlila.

Poukázala tiež na to, že novela zadefinovala spôsob výpočtu sumy z poistného, ktorú bude musieť zdravotná poisťovňa použiť na úhradu zdravotnej starostlivosti. "Zdravotným poisťovniam sa ukladá povinnosť použiť na zdravotnú starostlivosť a súvisiace náklady najmenej 95,1 percenta z predpísaného poistného v hrubej výške upraveného o vplyv prerozdeľovania poistného, zvýšený o koeficient stanovený zákonom, ktorý zohľadňuje veľkosť poistného kmeňa zdravotnej poisťovne," priblížila Bláhová.

Úrad je na druhej strane sklamaný, že poslanci novelou odňali právomoc nariadiť zdravotnej poisťovni predložiť na schválenie ozdravný plán, ak jej vlastné imanie v dôsledku straty kleslo pod minimálnu výšku základného imania. Odňatie tejto kompetencie podľa ÚDZS predstavuje riziko z hľadiska finančnej stability verejného zdravotného poistenia.

"Po novom bude prijatie obdobných opatrení ponechané takpovediac na dobrej vôli zdravotnej poisťovne a dodržiavaní bežných ustanovení obchodného zákonníka, ktoré definujú, kedy sa akákoľvek obchodná spoločnosť nachádza v kríze," ozrejmila Bláhová.

Úrad bude podľa jej slov apelovať na štatutárny orgán poisťovne, aby sledoval, či je poisťovňa predlžená alebo jej v dôsledku nepriaznivého pomeru vlastného imania a záväzkov hrozí úpadok. "To však z pohľadu úradu nevytvára dostatočnú záruku na stabilitu systému verejného zdravotného poistenia," povedala predsedníčka úradu.

Väčšinu prijatých zmien však úrad hodnotí pozitívne. "Na návrh úradu sa napríklad zaviedli povinné náležitosti späťvzatia prihlášok podaných do zdravotných poisťovní. Zdokonalili sa ustanovenia týkajúce sa vzájomnej výmeny údajov medzi zdravotnými poisťovňami, ďalšími externými subjektami a úradom, čo má význam práve v kontexte medializovaných nekalých praktík pri nábore poistencov. Tiež sa explicitne upravili podmienky, za ktorých zdravotná poisťovňa odmietne prijatie alebo potvrdenie prihlášky," vymenovala predsedníčka.

Bláhová dodala, že ÚDZS naďalej považuje za nevyhnutné novelizovať súčasnú právnu úpravu vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Podľa úradu túto agendu treba vrátiť z nezávislého úradu do pôsobnosti príslušného orgánu štátnej správy, ktorým je Ministerstvo zdravotníctva SR.