Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

REKORD: V SR pribudlo ďalších 2202 pozitívnych na nový koronavírus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku tak zostáva na čísle 98.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Na Slovensku v utorok (20. 10.) pribudlo 2202 nakazených novým koronavírusom z 13.832 testov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 400 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku tak zostáva na čísle 98. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR priblížilo, že pozitívne testy malo 1200 žien a 1002 mužov vo veku od niekoľkých mesiacov do 95 rokov. „Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (524), nasleduje Prešovský kraj (493), Trenčiansky (212), Banskobystrický (210), Trnavský (202), Nitriansky (197), Bratislavský (183) a Košický kraj (181),“ spresnil rezort zdravotníctva na sociálnej sieti.

Početnejšie prípady hlásili najmä regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bardejove, Bratislave, Čadci, Košiciach, Martine, Nitre, Prešove a Trnave. Na Orave a v okrese Bardejov išlo najmä o dohľadané kontakty, objavujú sa však aj prípady bez súvisu so staršími či novšími ohniskami nákazy.

RÚVZ v Košiciach, Čadci a Žiline hlásia šírenie najmä medzi príbuznými, z čoho následne podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vznikajú tzv. rodinné klastre, teda navzájom epidemiologicky súvisiace prípady v rodinách. Evidované sú aj dohľadané kontakty, ale aj nové ohniská. Aj z ďalších okresov hlásia epidemiológovia šírenie ochorenia v rodinách, na pracoviskách či v školských kolektívoch.

Nové prípady aj po hromadných testovaniach v športovom klube a zdravotníckom zariadení eviduje RÚVZ v Nitre, nové prípady potvrdil RÚVZ v Prešove aj u ľudí v rámci predoperačných vyšetrení či u pacientov, ktorí mali príznaky ochorenia a telefonicky sa nahlásili svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Zaznamenané boli aj importy zo zahraničia, takéto prípady nahlásili aj epidemiológovia z Trnavy.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 844 ľudí s novým koronavírusom alebo s podozrením naň. Potvrdené ochorenie COVID-19 má 680 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 58 pacientov.

Na Slovensku doposiaľ ochorenie COVID-19 prekonalo 8404 osôb.

Celkový počet pozitívne testovaných v našej krajine je doteraz podľa ministerstva 33.602, od začiatku vypuknutia ochorenia sa urobilo 641.810 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 25.100.