Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

REKORDNÉ ČÍSLO NAKAZENÝCH: Vo štvrtok pribudlo 123 prípadov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vyšší počet nakazených novým koronavírusom vyplýva z nárazového testovania.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Na Slovensku vo štvrtok (20. 8.) pribudlo 123 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak v krajine evidujú 3225 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ochorenie COVID-19 sa podľa ministerstva zdravotníctva potvrdilo u 76 mužov a 47 žien vo veku od troch do 86 rokov v okresoch Bratislava (34), Trnava (17), Trenčín (13), Žilina (8), Spišská Nová Ves (6), Senec (5), Prešov (5), Dunajská Streda (4), Čadca (3), Prievidza (3), Vranov nad Topľou (3), Nové Zámky (3), Galanta (2), Nitra (2), Michalovce (2), Ilava (2), Kysucké Nové Mesto (1), Bánovce nad Bebravou (1), Púchov (1), Košice (1), Komárno (1), Pezinok (1), Banská Bystrica (1), Malacky (1), Šaľa (1), Trebišov (1) a Námestovo (1).

"V nemocniciach je hospitalizovaných 60 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 44 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú štyria ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja pacienti," spresnil rezort zdravotníctva.

Počet vyliečených stúpol o 31 ľudí. Z ochorenia sa tak doteraz zotavilo 2045 pacientov. Aktívnych prípadov ochorenia na Slovensku je aktuálne 1147. Počas štvrtka nepribudli žiadne úmrtia pacientov na nový koronavírus, Slovensko tak stále eviduje celkovo 33 úmrtí.


ÚVZ: Vyšší počet nakazených novým koronavírusom vyplýva z nárazového testovania


Nárast počtu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v uplynulých dňoch je výsledkom aktívneho a dôsledného dohľadávania kontaktov v lokalizovaných ohniskách nákazy a ich nárazového testovania na nový koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Epidemiologická situácia je podľa ÚVZ SR pod kontrolou.

Vyšší počet nakazených novým koronavírusom za štvrtok (20. 8.) zaznamenali v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Spišskej Novej Vsi, Dunajskej Strede, Prešove a Žiline. V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR so sídlom v Bratislave epidemiológovia identifikovali úzke kontakty pozitívnych osôb a importy zo zahraničia, v niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie. "Ide o lokalizované a kontinuálne monitorované ohniská nákazy, v ktorých už boli prijaté protiepidemické opatrenia vrátane dôkladnej dezinfekcie priestorov, opatrenia sa priebežne stále prijímajú," uviedla Račková.

RÚVZ v Trnave tiež zaznamenal výskyt ochorenia COVID-19 medzi úzkymi kontaktmi potvrdených prípadov a importy zo zahraničia. Niektoré prípady majú podľa Račkovej epidemiologickú súvislosť s rodinnou oslavou. "Časť týchto kontaktov pracovala v dvoch miestnych prevádzkach, ktoré sú dnes z dôvodu vykonávania dezinfekcie priestorov zavreté. Dva potvrdené prípady ochorenia COVID-19 boli zaznamenané aj v podniku, ktorý aktuálne postupuje v zmysle vypracovaného krízového plánu," doplnila. RÚVZ v Trnave v koordinácii s ÚVZ SR podľa nej zabezpečuje vo veci potrebné protiepidemické opatrenia, pozitívnym osobám a ich kontaktom nariadil izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19. Tie rovnako musia absolvovať niektorí zamestnanci, ktorí sa zdržiavali v priestoroch, kde pozitívne osoby pracovali.

Nové potvrdené prípady nákazy v pôsobnosti RÚVZ v Trenčíne sú úzke kontakty osôb z lokalizovaných a kontinuálne monitorovaných ohnísk nákazy. Čo sa týka nových prípadov potvrdených v územnej pôsobnosti RÚVZ v Prešove, ide rovnako o dohľadané kontakty s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19. V jednom prípade RÚVZ pokračuje v epidemiologickom vyšetrovaní.

"V územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Spišskej Novej Vsi ide zväčša o importy zo zahraničia vo vzájomnej epidemiologickej súvislosti. Jeden prípad zaznamenaný za včerajší deň (20. 8. - pozn. TASR) je kontakt už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19," uviedla Račková. "Výskyt nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti RÚVZ v Dunajskej Strede je tiež výsledkom aktívneho dohľadania už potvrdených prípadov. V jednom prípade ide o import zo zahraničia," doplnila.

Zo zahraničia pochádzajú aj dva prípady potvrdené v územnej pôsobnosti RÚVZ v Žiline, epidemiologické vyšetrovanie v ďalších prípadoch stále pokračuje.

Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva podľa Račkovej zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni, sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti a okamžite reagujú na jej vývoj. RÚVZ sú v kontakte so všetkými zainteresovanými subjektmi a situáciu spoločne riešia.

ÚVZ SR vyzýva verejnosť, aby v spoločnom záujme ochrany zdravia rešpektovala platné opatrenia a odporúčania prijímané celoplošne aj na lokálnej úrovni. "Opäť vyzývame tiež na zváženie nevyhnutnosti organizovania veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zídu osoby z rôznych častí Slovenska, ale aj zo zahraničia. Pripomíname aj dôležitosť a mimoriadnu potrebnosť aktualizácie krízových plánov vo veľkých podnikoch v súčinnosti s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva v SR," povedala hovorkyňa ÚVZ SR. "Dbajte na základné hygienické opatrenia: noste rúška, dodržujte dostatočný odstup od cudzích ľudí a pravidelne si umývajte, respektíve dezinfikujte, ruky," pripomína.