Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zlatú medailu Univerzity Komenského udelili matematikovi J. Čižmárovi

Na snímke vpravo rektor Univerzity Komenského Marek Števček a vľavo profesor Ján Čižmár, ktorý získal medailu Univerzity Komenského za dlhoročné zveľaďovanie národnej kultúry, publikačnú a prekladateľskú činnosť počas otvorenia akademického roka 2022/2023 na Univerzite Komenského v Bratislave 19. septembra 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Záujemcovia v nej nájdu zásadné matematické objavy a predely z celého sveta. Čižmár zároveň stojí aj za prekladom Euklidových Základov do slovenčiny.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marek Števček udelil Zlatú medailu UK matematikovi Jánovi Čižmárovi z katedry algebry a geometrie fakulty matematiky, fyziky a informatiky. Urobil tak počas pondelkového slávnostného zhromaždenia akademickej obce.

Čižmár získal ocenenie za dlhoročný zástoj v oblasti zveľaďovania národnej kultúry a vzdelanosti. A to predovšetkým záslužnou publikačnou a prekladateľskou činnosťou.

Je autorom knihy Dejiny matematiky, ktorá prináša pohľad na kráľovnú vied od predhistorickej doby až po súčasnosť. Záujemcovia v nej nájdu zásadné matematické objavy a predely z celého sveta. Čižmár zároveň stojí aj za prekladom Euklidových Základov do slovenčiny.

V pondelok dopoludnia otvorili na najväčšej slovenskej univerzite nový akademický rok 2022/2023, ktorý je v poradí už 104.

​​​​​​​