Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rektori aliancie Enlight podpísali dohodu o udržateľnosti

Na archívnej snímke rektor UK Marek Števček. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Univerzity sa zaviazali tiež k tomu, že Enlight zlepší príležitosti pre študentov zapájať sa do medzinárodného vzdelávania a pre zamestnancov spolupracovať so zahraničnými kolegami.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Deväť rektorov aliancie Enlight podpísalo v piatok spoločnú dohodu o udržateľnosti. Stalo sa tak počas plenárneho zasadnutia projektu. Súčasťou aliancie je aj Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Spoločným záväzkom k udržateľnosti chcú členovia aliancie Enlight zdôrazniť, že budú prispievať k trvalo udržateľnému rozvoju a budú príkladom pre spoločnosť svojimi konkrétnymi činmi v oblasti riadenia, vzdelávania a výskumu. "Týmto sa prepojenie deviatich univerzít stáva výrazne reálnejšie. Univerzity budú v najbližšej dobe intenzívne rokovať, ako by sa mali vzájomne integrovať a akú veľkú mieru vzájomnej previazanosti chcú dosiahnuť," povedal rektor UK Marek Števček.

V súlade so svojím poslaním všetky inštitúcie aliancie Enlight majú zdôrazňovať dôležitosť vzdelávania, aby študentom poskytli nástroje, ako zvládnuť veľké spoločenské zmeny, podporiť spravodlivú kvalitu života a udržateľnosť. Aliancia chce rozšíriť vzdelávanie o udržateľnosti na všetky úrovne štúdia a do všetkých disciplín a zaviesť v univerzitách "kultúru udržateľnosti".

Univerzity sa zaviazali tiež k tomu, že Enlight zlepší príležitosti pre študentov zapájať sa do medzinárodného vzdelávania a pre zamestnancov spolupracovať so zahraničnými kolegami.

Univerzity si chcú byť navzájom blízkymi priateľmi a zaväzujú sa využívať rozmanitosť aliancie ako výhodu pri identifikovaní inovatívnych prístupov a štandardov. Prostredníctvom partnerského hodnotenia chcú neustále zlepšovať svoje inštitucionálne postupy. Cieľom je stanoviť si navzájom nové štandardy a spolupracovať na zlepšovaní stratégií v boji proti zmene klímy.

Enlight okrem UK tvorí ďalších osem univerzít, ide o univerzitu v Gente, univerzitu v Bordeaux, univerzitu v Uppsale, univerzitu v Groningene, univerzitu v Baskicku, univerzitu v Göttingene, Írsku národnú univerzitu v Galway a univerzitu v Tartu.