Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rektori desiatich univerzít sa dohodli na vzniku konzorcia U10+

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Vznik U10+ je vyústením zámerov memoranda o spolupráci slovenských univerzít, ktoré bolo podpísané 22. októbra 2019.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Rektori desiatich slovenských univerzít sa dohodli na vzniku konzorcia slovenských univerzít U10+, s potenciálom rozšírenia o ďalších členov. Vytvárať má podmienky pre integráciu vzdelávacej a vedeckovýskumnej infraštruktúry, intelektuálnej kapacity takmer 4000 tvorivých zamestnancov a viac ako 50.000 študentov. TASR o tom informovala hovorkyňa Technickej univerzity vo Zvolene Ľubica Benková.

Projektové tímy týchto univerzít momentálne podľa jej slov predstavujú dominantný, takmer 60-percentný podiel na financovaní slovenských univerzít a Slovenskej akadémie vied z prostriedkov Horizontu 2020. "Konzorcium nadobudne právnu spôsobilosť zápisom do registra konzorcií vysokých škôl, ktorý je súčasťou registra vysokých škôl. Právna subjektivita a všetky akademické práva a slobody členov konzorcia zostávajú zachované v plnom rozsahu," spresnila Benková.

Vznik U10+ je vyústením zámerov memoranda o spolupráci slovenských univerzít, ktoré bolo podpísané 22. októbra 2019. Zakladajúcimi členmi konzorcia sú Ekonomická univerzita v Bratislave, Katolícka univerzita v Ružomberku, Prešovská univerzita v Prešove, Technická univerzita vo Zvolene, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Trnavská univerzita v Trnave, Univerzita J. Selyeho v Komárne, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Sídlom konzorcia je Technická univerzita vo Zvolene.

Právny rámec pre vznik konzorcia vytvorila novela zákona o vysokých školách z roku 2019. Účelom konzorcia je spoločný postup pri tvorbe študijných programov, vytváranie spoločných študijných programov, spoločné uskutočňovanie výskumnej, vývojovej či inej tvorivej činnosti, alebo spoločné zabezpečovanie možností stravovania a ubytovania pre študentov.