Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rektori si zhrnuli oblasti, ktoré ich v nasledujúcom období čakajú

Na archívnej snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. Foto: TASR - Michal Svítok

Pre rozvoj vysokých škôl na Slovensku v nasledujúcom období bude zásadné, do akej miery im štát vyjadrí dôveru udelením vyššej miery inštitucionálnej autonómie, povedal Rudolf Kropil.

Zvolen 25. júna (TASR) – Vytvoriť moderné a atraktívne podmienky pre študentov, vhodný legislatívny rámec, ako aj prostredie stimulujúce rozvoj sú priority, ktoré v nasledujúcom období čakajú predstaviteľov vysokých škôl. Pri príležitosti 100. zasadnutia Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) ich pripomenul jej prezident Rudolf Kropil, ktorý je zároveň rektorom Technickej univerzity vo Zvolene.

„To všetko sú oblasti, ktorých splnenie dáva predpoklad dosiahnutia cieľov SRK stanovených v máji 2021. Pre rozvoj vysokých škôl na Slovensku v nasledujúcom období bude zásadné, do akej miery im štát vyjadrí dôveru udelením vyššej miery inštitucionálnej autonómie,“ doplnil s tým, že vysoké školy zároveň budú viazané zodpovednosťou za úroveň poskytovaných vzdelávacích i výskumných činností. „SRK je pripravená byť súčinná politickej reprezentácii pri implementácii uvedených cieľov, ktoré sú nástrojom, ako dosiahnuť priority vlády SR prijaté v jej základných strategických dokumentoch. Sú to programové vyhlásenie vlády SR a Plán obnovy a odolnosti SR,“ uviedol.

Slovenská rektorská konferencia vykonáva svoju činnosť viac ako 28 rokov. Prijatím zákona o vysokých školách bola Slovenskej rektorskej konferencii priznaná pozícia oficiálnej reprezentácie vysokých škôl. Členmi SRK sú rektorky a rektori vymenovaní prezidentom SR počas trvania ich mandátu. V súčasnosti má konferencia 30 členov, sú nimi rektorky a rektori verejných, štátnych aj súkromných vysokých škôl a univerzít na Slovensku.