Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rektori slovenských a maďarských VŠ zdôrazňujú potrebu komunikácie

Na snímke vľavo predseda Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil a rektor Univerzity Komenského Marek Števček počas tlačovej konferencie na tému - Financovanie vysokého školstva v akademickom roku 2022/2023, ktorá sa uskutočnila po mimoriadnom 107. zasadnutí rektoriek a rektorov slovenských vysokých škôl 20. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zhodli sa na tom počas fóra, ktoré sa uskutočnilo 25. a 26. mája v Budapešti.

Bratislava 30. mája (TASR) - Rektori slovenských a maďarských škôl zdôrazňujú potrebu vzájomnej komunikácie. Zhodli sa na tom počas fóra, ktoré sa uskutočnilo 25. a 26. mája v Budapešti. TASR o tom informovali zo Slovenskej rektorskej konferencie (SRK). Členovia Maďarskej rektorskej konferencie a SRK sa dohodli na intenzívnejšej spolupráci a na posilnení vzájomných väzieb.

Spoločné diskusie sa sústredili na vysokoškolské vzdelávanie, vedu a výskum, internacionalizáciu, ale aj na riadenie a financovanie. Maďarskí partneri hovorili o postavení nadačných univerzít v maďarskom vysokoškolskom systéme a vládnych cieľoch, ktoré sa sústreďujú na medzinárodnú konkurencieschopnosť a viditeľnosť, inovácie a výchovu mladých odborníkov pre trh práce. Slovenskí rektori informovali o zmenách v riadení vysokých škôl (VŠ) po poslednej veľkej novele vysokoškolského zákona. Uvítali by stabilitu vo financovaní a investície do rozvoja vysokých škôl, pričom ostatné roky označili za krízové.

Rektori pozitívne vnímajú iniciatívu Európske univerzity, do ktorej sú zapojené univerzity v oboch krajinách. Ako spoločné výzvy menovali vedeckú integritu a predátorské praktiky, spochybňovanie vedy a výskumníkov, ale aj rozmach umelej inteligencie a stále pretrvávajúcu nedôveru voči kvalite poskytovaného vysokoškolského vzdelávania na univerzitách v strednej Európe. "SRK pozitívne vníma a hodnotí aj európsky rámec, v ktorom môžeme spolupracovať a ktorý stojí na princípoch demokracie, humanizmu, tolerancie a vzájomnej pomoci," uviedol prezident SRK Rudolf Kropil.

Výmena poznatkov, skúseností a odborných vedomostí medzi vysokými školami je podľa rektorov nevyhnutným predpokladom rozvoja vysokoškolského vzdelávania a spoločnosti ako takej. "Vlády a spoločnosť by mali vysokým školám veriť a vytvoriť pre ne také podmienky, aby nemuseli riešiť základné potreby, ale mohli sa venovať službe spoločnosti. Chcem tiež apelovať na naše akademické obce. Aj my musíme dnes na vysokých školách naprieč európskymi krajinami prijať požadované zmeny formulované spoločnosťou, musíme sa postaviť čelom k výzvam a hľadať naše miesto v 21. storočí," uzavrel Kropil.