Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rektori sú pobúrení návrhom dotácie pre vysoké školy

Na archívnej snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil. Foto: TASR Jakub Kotian

V súčasnosti neexistuje racionálny dôvod opätovného dramatického znižovania financovania a prehĺbenia útlmu slovenských vysokých škôl, poukazuje rektorská konferencia.

Bratislava 14. januára (TASR) - Rektori vysokých škôl sú pobúrení návrhom rozpisu dotácie pre verejné vysoké školy v tomto roku. Navrhované zníženie dotácie spolu s nárastom cien energií je likvidačné, pretože priamo ohrozuje základný chod univerzít. Tvrdí to Slovenská rektorská konferencia (SRK), ktorá preto žiada predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) o stretnutie k riešeniu krízového stavu vysokého školstva.

"Medziročný pokles dotácie pre verejné vysoké školy o 27 miliónov eur a deficit z roku 2021 vo výške 18 miliónov eur spolu s odhadom zvýšených nákladov na energie bude predstavovať celkový deficit vo výške viac ako 60 miliónov eur," hovorí prezident SRK Rudolf Kropil.

SRK zdôrazňuje, že slovenské vysoké školy sú dlhodobo podfinancované. Zníženie dotácie spôsobí podľa SRK zvýšenie odlevu študentov a mladých pedagógov a vedcov do zahraničia a bude prekážkou realizácie ohlasovanej reformy. "V súčasnosti neexistuje racionálny dôvod opätovného dramatického znižovania financovania a prehĺbenia útlmu slovenských vysokých škôl," poukazujú rektori.

Rektorská konferencia pripomína, že v dôsledku pandémie, inflácie a energetickej krízy dochádza k nárastu cien komodít a vstupov, ktoré majú vplyv na zabezpečenie prevádzky vysokých škôl. Deje sa to podľa SRK v čase, keď vysoké školy čelia procesu implementácie vnútorného systému zabezpečovania kvality vzdelávania.

"Úsporné opatrenia a finančná nestabilita majú vážne dlhodobé až deštrukčné dôsledky na kvalitu a možnosti vzdelávania na slovenských vysokých školách. SRK požaduje dodatočné zdroje na vykrytie týchto zvyšujúcich sa nákladov," tvrdia rektori.

So znížením dotácie nesúhlasí ani Rada vysokých škôl (RVŠ) SR. Pripomenula, že vysokoškolské reprezentácie už v minulosti v spoločnom memorande konštatovali nevyhnutnú potrebu ročného zvyšovania dotácie s cieľom postupného dosiahnutia miery financovania na úroveň priemeru OECD.

"Preto znižovanie dotácie považujeme za likvidačné a spôsobujúce kritické ohrozenie kvality vzdelávania a tvorivej činnosti VVŠ, čo je v rozpore s deklarovanými zámermi vlády SR v oblasti ďalšieho zvyšovania kvality vysokoškolského vzdelávania," uviedla RVŠ. Zároveň vyzvala premiéra, aby prevzal iniciatívu a prispel k riešeniu kritickej situácie vo financovaní verejných vysokých škôl.

RVŠ tiež vyjadrila podporu štrajkovej pohotovosti, ktorú vyhlásil Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku najmä z dôvodu problémov s novelou zákona o vysokých školách a problémov vo financovaní školstva.