Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Rektori: Tento rok sa podarilo zvrátiť zlú trajektóriu financovania VŠ

Na snímke vľavo predseda Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil a rektor Univerzity Komenského Marek Števček počas tlačovej konferencie na tému - Financovanie vysokého školstva v akademickom roku 2022/2023, ktorá sa uskutočnila po mimoriadnom 107. zasadnutí rektoriek a rektorov slovenských vysokých škôl 20. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pozitívne tiež SRK hodnotí reakciu slovenských univerzít, ktoré deklarovali odmietnutie vojnových riešení.

Bratislava 22. decembra (TASR) - V roku 2022 sa podarilo zvrátiť negatívnu trajektóriu tohtoročného financovania verejných vysokých škôl. Pre TASR to v hodnotení roka 2022 uviedol prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil.

Vyhlásenie SRK z 13. septembra s názvom Zabráňme kolapsu vysokých škôl! podľa Kropila mobilizovalo akademickú obec a upozornilo predstaviteľov vlády SR na neúnosný stav podfinancovania vysokého školstva. "Niektoré požiadavky z 13. septembra boli naplnené. Veríme, že do konca roka budú splnené všetky," povedal Kropil.

Pozitívne tiež SRK hodnotí reakciu slovenských univerzít, ktoré deklarovali odmietnutie vojnových riešení. Podľa Kropila univerzity tiež vyjadrili podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a prišli aj s konkrétnymi krokmi v prospech ukrajinských študentov a akademikov.