Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rektori univerzít v Košiciach a Prešove potvrdili pokračovanie výučby

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Foto: TASR - Martin Baumann

Dohodli sme sa a žiadny protest nehrozí, teraz už sme v ďalšej kapitole, riešime veci, ako ďalej, povedal minister školstva Ján Horecký.

Košice 8. novembra (TASR) – Výučba na troch košických univerzitách a Prešovskej univerzite v Prešove bude aj po 17. novembri pokračovať. Po utorkovom rokovaní s ministrom školstva Jánom Horeckým s dohodou na systémových opatreniach týkajúcich sa financovania vysokých škôl to potvrdili rektori týchto univerzít.

"Dohodli sme sa a žiadny protest nehrozí, teraz už sme v ďalšej kapitole, riešime veci, ako ďalej," povedal minister pre novinárov. Poukázal pritom na návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. "Dnes sme si aj v číslach ukázali, že financovanie našich vysokých škôl je už nad úrovňou roku 2020, čo bola ich originálna požiadavka, aby zo štátneho rozpočtu boli do rozpočtu vysokých škôl vrátené škrty, ktoré sa od roku 2020 zrealizovali. Pre rok 2023 ten škrt naozaj nebol zrealizovaný a okrem toho boli navýšené rozpočty aj z dôvodu valorizácie miezd na základe súčasného počtu zamestnancov, takže budú mať dostatok prostriedkov aj na osobné náklady," dodal Horecký. Spoločnou snahou je podľa neho dlhodobé zlepšovanie podmienok, v akých sa vysokoškolské vzdelávanie, veda a výskum realizuje.

Rektori ocenili stretnutie s vedením rezortu v Košiciach ako konštruktívne a prínosné. "Máme prísľub pána ministra o tom, ako sa bude rokovať ďalej už pri prijímaní metodiky pre rozdelenie financií pre rok 2023, takže máme dobrú správu pre našich študentov a pokračujeme ďalej vo výučbe. Verím, že tento zimný semester sa zvládne bez nejakých obmedzení," povedal rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Pavol Sovák.

Na rokovaniach boli aj rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť, rektorka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Jana Mojžišová, rektor Prešovskej univerzity v Prešove Peter Kónya a štátny tajomník rezortu školstva Michal Fedák.

"Dostali sme nielen prísľuby, ale aj konkrétne systémové riešenia, čo nás vedie k tomu, že tá výučba bude pokračovať, pretože je reálna nádej, že ten budúci rok sa rozpočtovo dostaneme na úroveň roku 2020. Súčasne nám prišli dotácie na zvýšenie cien energií, tieto peniaze už máme na účte, takže nie je dôvod prerušovať výučbu," povedala Mojžišová.

Rektori tiež potvrdili, že hľadajú aj spoločné riešenia na to, ako do budúcna znižovať náklady na energie.