Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rektorská konferencia: Štát VŠ novelou zvyšuje nároky na školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Budúcnosť slovenského vysokého školstva sa podľa SRK momentálne zdá byť neistejšia ako kedykoľvek predtým.

Bratislava 24. marca (TASR) - Štát novelou vysokoškolského zákona zvyšuje svoje nároky na slovenské vysoké školy, tie však nie sú finančne kryté. Tvrdí to prezídium Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) s tým, že teraz je najvyšší čas začať skutočne investovať do vysokého školstva a ukázať mladým ľudom, že na nich záleží. TASR o tom informovala za SRK Mária Čikešová.

"Práve teraz riešime prežitie verejných vysokých škôl. Rozpočty slovenských univerzít v rokoch 2021 a 2022 klesli, spolu s nárastom cien energií a rastúcou infláciou aktuálne hovoríme o prepade na úrovni 60 miliónov eur. Tento pokles má pokračovať až do roku 2026 a to napriek reforme, ktorej prvým krokom bola v stredu (23. 3.) prijatá novela vysokoškolského zákona po viac ako ročnej odbornej i celospoločenskej diskusii, ale aj protestov," uviedla SRK. Podľa nej ani rektor zvolený volebným zhromaždením s účasťou členov správnej rady, ani dekan zvolený výberovým konaním nezastaví úpadok svojej vysokej školy či fakulty, ak tá nebude mať peniaze ani na svoj bazálny chod.

Preto sa SRK obrátila už na začiatku roka na predsedu vlády SR s prosbou a apelom na riešenie zlých finančných podmienok, ktoré ohrozujú chod a samotnú existenciu slovenských vysokých škôl. "Vzhľadom na plnenie vládnych cieľov spojených s Plánom obnovy a odolnosti SR očakávame, že sa s nami predseda vlády SR stretne a vláda bude riešiť konkrétne problémy vysokých škôl, ktoré sú spojené a vyplývajú z nedostatočného financovania," uviedlo prezídium SRK. Budúcnosť slovenského vysokého školstva sa totiž podľa neho momentálne zdá byť neistejšia ako kedykoľvek predtým.

Poslanci Národnej rady SR schválili v stredu novelu zákona o vysokých školách.