Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rektorská konferencia udelila Cenu za umenie J. Cibulovi z VŠMÚ

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Cibula získal Cenu za umenie za hudobné naštudovanie divadelných inscenácií Zlatá lýra a Lazarus.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) udelila Cenu za umenie 2023 Jánovi Cibulovi, absolventovi herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMÚ) v Bratislave. TASR o tom informovala generálna sekretárka SRK Mária Čikešová s tým, že ich cieľom je zviditeľniť a propagovať umeleckú činnosť na slovenských vysokých školách.

Cibula získal Cenu za umenie za hudobné naštudovanie divadelných inscenácií Zlatá lýra a Lazarus. Zohľadnené boli aj jeho herecké výkony v inscenáciách Tisícdeväťsto a Nevesta alebo zdá sa, že hrmí, ktoré realizoval už počas svojho vysokoškolského štúdia.

Cibula ukončil magisterské štúdium herectva v akademickom roku 2022/2023. Okrem hereckého talentu je aj hudobne disponovaným multiinštrumentalistom a skladateľom. Jeho doposiaľ najväčšou hereckou rolou bola hlavná postava monodrámy Tisícdeväťsto.

Cenu SRK za umenie odovzdávajú od roku 2012 študentom alebo absolventom vysokoškolského štúdia či kolektívu autorov, ktorí sú autormi mimoriadne hodnotného a verejne prístupného umeleckého diela alebo za umelecký výkon, majúci nadnárodný význam. Udeľuje sa v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku.