Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rektorská konferencia žiada premiéra o stretnutie

Na ilustračnej snímke rektorské insígnie. Foto: TASR – Martin Baumann

Ekonomická situácia na vysokých školách podľa rektorov nezodpovedá ich poslaniu v spoločnosti.

Bratislava 13. júna (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) žiada premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) pre nedôstojnú ekonomickú situáciu vysokých škôl o bezodkladné stretnutie. TASR o tom informovala generálna sekretárka SRK Mária Čikešová. Budúcnosť slovenského vysokého školstva je podľa SRK v súčasnosti neistejšia ako kedykoľvek predtým.

"Ďalšie predlžovanie tejto kritickej až katastrofálnej situácie a neochota zo strany zodpovedných hľadať riešenia a východiská z nej môže viesť k tomu, že vysoké školy nebudú môcť začať nový akademický rok v riadnom termíne," píše sa v stanovisku SRK, ktoré v pondelok schválila väčšina jej členov.

Ekonomická situácia na vysokých školách podľa rektorov nezodpovedá ich poslaniu v spoločnosti. SRK pritom poukázala napríklad na pokles verejných výdavkov na verejné vysoké školstvo.

Slovenská rektorská konferencia zároveň zdôraznila, že vysoké školy potrebujú stabilizovať zostávajúci personál a zvýšiť doterajšiu platovú úroveň. "Teraz je najvyšší čas začať skutočne investovať do vysokého školstva a ukázať mladým ľuďom, že na nich záleží," dodala.