Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Remišová apeluje na okamžité zmeny v paragrafe 363 Trestného poriadku

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tvrdí, že nadužívanie sporného paragrafu opakovane potvrdil Najvyšší súd (NS) SR.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová apeluje na okamžité prerokovanie a rozhodnutie o legislatívnej zmene v paragrafe 363 Trestného poriadku (TP). Tvrdí, že nadužívanie sporného paragrafu opakovane potvrdil Najvyšší súd (NS) SR.

"Návrh na zmenu som už kolegom predložila a aj napriek snahám o spochybňovanie a rôznym útokom budem na tejto požiadavke naďalej trvať," zdôraznila s tým, že zmena znenia sporného paragrafu je vo verejnom záujme.

Remišová argumentuje aj utorkovým (7. 12.) rozhodnutím NS SR. Ten nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a podnikateľa Petra K. v prípade, kde sú obvinení z korupcie.

Obhajca Dušana K. Erik Magál ešte skôr spresnil, že Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu odmietol okrem iného aj preto, lebo Generálna prokuratúra SR nerozhodla o návrhu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. "Paragraf 363 a jeho aplikovanie v podaní generálneho prokurátora Žilinku sa stalo nebezpečným nástrojom, ktorý obchádza rozhodnutia súdov a škodí právnej istote aj dôveryhodnosti prokuratúry," poznamenala Remišová.