Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Remišová apeluje na riešenie sporu OĽANO a SaS na rokovaniach

Veronika Remišová, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Matovič hovorí, že liberáli takto v septembri povalia vládu. Podľa SaS však ich demisia nebude znamenať pád vlády, predčasné voľby ani koniec koalície.

Bratislava 12. júla (TASR) - Líderka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová apeluje, aby si SaS a OĽANO osobné spory vyriešili na rokovaniach a nie v médiách. Od koaličných partnerov jej strana očakáva zodpovedné riešenia problémov ľudí, nie politikárčenie. A to najmä v situácii, keď treba riešiť dôsledky pandémie a vojny na Ukrajine.

"Predpokladala som, že strana SaS sa zameria na konkrétne požiadavky vecného alebo obsahového charakteru, ktoré sa budú týkať riešenia problémov ľudí. List SaS však obsahuje iba požiadavky na čisto osobnej rovine, tento spor si preto musia vyriešiť strany SaS a OĽANO na rokovaniach, nie v médiách a na sociálnych sieťach," skonštatovala Remišová.

SaS minulý týždeň vypovedala koaličnú zmluvu, požaduje vypracovanie novej do konca augusta a odchod Matoviča z vlády. OĽANO požiadavku odmieta. SaS avizovala, že pri nenaplnení jej podmienok podajú ministri zo strany demisiu.

Matovič hovorí, že liberáli takto v septembri povalia vládu. Podľa SaS však ich demisia nebude znamenať pád vlády, predčasné voľby ani koniec koalície. Koaličnú zmluvu nechce meniť predseda Sme rodina Boris Kollár. Šéf poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský už skôr uviedol, že v prípade odchodu partnera z koalície by do menšinovej vlády nešli.

Liberáli v pondelok (11. 7.) poslali aj list predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (OĽANO) s vysvetlením svojho rozhodnutia. Svoje požiadavky chcú priniesť na rokovania o novej koaličnej dohode. Premiér deklaroval záujem udržať štvorkoalíciu, hoci kritizoval postup šéfa SaS Richarda Sulíka. Heger už dostal v súvislosti s vládnou krízou aj pozvanie od prezidentky Zuzany Čaputovej a chce sa s ňou stretnúť.