Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Reakcia Remišovej na trestné oznámenie ohľadom NASES

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR – Pavel Neubauer

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala 9. júna v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby, ktoré mala neskôr prepustiť.

Bratislava 24. júna (TASR) – Vedenie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) na čele s Veronikou Remišovou (Za ľudí) chce veriť, že trestné oznámenie a mediálne vystúpenia opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho a Richarda Rašiho nie sú súčasťou tlaku finančných skupín, aby „staré praktiky v informatizácii pokračovali naďalej“. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia ÚPVII.

Úrad spresňuje, že štát musí platiť firmám aj vo vlastníctve ľudí jednej z najväčších finančných skupín na Slovensku milióny eur za správu a prevádzku siete Govnet, čo chce vicepremiérka Remišová zmeniť. „Mimochodom, Peter Pellegrini v minulosti práve od predmetnej finančnej skupiny kúpil luxusný byt za takmer pol milióna eur nejasného pôvodu,“ dopĺňa ÚPVII.

Vedenie úradu zároveň trvá na pôvodnom stanovisku, že konalo v súlade zo zákonom, a pripomína, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký uviedol, že existujú konkrétne skutočnosti, ktoré vzbudzujú pochybnosti o legálnosti nainštalovaných zariadení. „Zároveň dozorujúci prokurátor vyzval politikov, aby sa čo najmenej vyjadrovali o záležitostiach, ktoré sa týkajú Govnetu,“ pripomína úrad a dopĺňa, že sa vzhľadom na to nebude k vyšetrovaniu vyjadrovať.

Po stredajšom rokovaní vlády Remišová uviedla, že si je stopercentne istá, že neprezradila štátne tajomstvo. Také podozrenie však vidí pri Pellegrinim a Rašim v súvislosti s ich informovaním o kauze. Trestné oznámenie vníma ako snahu ju vyrušiť a zastrašiť a ako tlak "určitých záujmov" v oblasti informatizácie.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala 9. júna v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby, ktoré mala neskôr prepustiť. Ako v tom čase pre TASR potvrdila vicepremiérka Remišová, zásah polície v priestoroch Úradu vlády SR a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré sa začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu. Niektoré medializované informácie spájajú zásah v NASES s údajným odpočúvaním a sledovaním siete Govnet. To odmietajú opoziční poslanci Richard Raši, Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok, ktorí v stredu podali trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, ohrozovania utajovanej skutočnosti a šírenia poplašnej správy.