Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Remišová: Na kandidátovi na ombudsmana nie je ešte politická dohoda

Na archívnej snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Dano Veselský

Funkcia verejného ochrancu práv je už niekoľko mesiacov neobsadená. Mária Patakyová skončila vo funkcii ombudsmana 29. marca.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Na kandidátovi na funkciu verejného ochrancu práv ešte nie je politická dohoda. Vicepremiérka a predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová to uviedla v stredu.

"Považujem za dôležité, aby sme sa v koalícii dohodli na dobrom kandidátovi, ktorý bude garanciou profesionality a zárukou ochrany ľudských práv pre všetkých obyvateľov Slovenska," skonštatovala Remišová s tým, že je za čo najskoršiu dohodu.

Zároveň poznamenala, že lepšia je žiadna politická dohoda, ako by mali zvoliť takého kandidáta, ako je generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ako podotkla, Žilinka je v mnohých veciach sklamaním.

Funkcia verejného ochrancu práv je už niekoľko mesiacov neobsadená. Mária Patakyová skončila vo funkcii ombudsmana 29. marca. Kancelária verejného ochrancu práv eviduje v súčasnosti 381 nevybavených podnetov. Za júl pribudlo 100 podnetov.

Parlament od februára voľbu nového ombudsmana presúva. OĽANO koncom júla pre TASR potvrdilo, že je pripravené prísť s nomináciami, o ktorých mieni rokovať s partnermi. SaS, ktorá opustila koalíciu, pre TASR uviedla, že o kandidátovi hovorí s viacerými odborníkmi. Za ľudí naďalej preferuje dohodu koaličných strán. Hnutie Sme rodina sa nevyjadrilo. Termín na predkladanie návrhov vyprší 26. augusta.