Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Remišová: Na referende o predčasných voľbách sa nezúčastním

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR - Dano Veselský

Referendum o predčasných voľbách je podľa Remišovej iba výsledkom pokrytectva šéfa Smeru-SD Roberta Fica a predsedu mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho.

Bratislava 27. júna (TASR) - Na referende o predčasných voľbách sa vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová nezúčastní. TASR o tom v nedeľu informovalo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Referendum o predčasných voľbách je podľa Remišovej iba výsledkom pokrytectva šéfa Smeru-SD Roberta Fica a predsedu mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. "Keď sa skrátenie volebného obdobia malo týkať ich po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, označovali takéto pokusy priam za štátny prevrat. Naopak, vždy keď prehrali voľby a neboli vo vláde, ich hlavná náplň práce v opozícii bola organizácia alebo podpora referenda o predčasných voľbách. Takéto referendum bolo dvakrát pre nízku účasť neplatné a som presvedčená, že teraz to dopadne rovnako," uviedla Remišová.

Podporovať "zvrátenú politiku Fica a Pellegriniho" Remišová nemieni. Príkladom ich politiky je podľa nej očkovanie. Tvrdí, že všetci zodpovední vládni aj opoziční politici v Európe zdôrazňujú význam očkovania a nabádajú ľudí, aby sa dali očkovať, a oni namiesto jasnej podpory očkovania ľudí skôr odrádzajú. "Ak Ústavný súd náhodou rozhodne o ústavnosti referenda o predčasných voľbách, takúto politiku a pokrytectvo nebudem podporovať, a preto sa ich na referende na rozdiel od mojich koaličných partnerov nezúčastním," uzavrela Remišová.

Ústavný súd dostal 13. mája podanie od prezidentky, ktorá požiadala o posúdenie ústavnosti predmetu navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia. Na rozhodnutie má 60 dní.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridali sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie.