Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Remišová: Nenávisť už nikdy viac nemôže nabrať také obludné rozmery

Na archívnej snímke Veronika Remišová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyústením neľudského režimu bola smrť vyše 100.000 slovenských Židov, ktorí boli popravení alebo zahynuli v nacistických koncentračných táboroch, priblížila Remišová.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Na udalosti spred 80 rokov nesmieme zabudnúť a musíme robiť všetko pre to, aby nenávisť už nikdy viac nenabrala také obludné rozmery. Pri príležitosti štvrtkového Dňa obetí holokaustu a rasového násilia to v stanovisku uviedla predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

"Fašistický režim, ktorý sa nehanebne zaštiťoval kresťanstvom, spravil z vyše 130.000 slovenských občanov bezprávnych nevoľníkov. Židia nesmeli voliť ani byť volení, nesmeli vlastniť žiadny majetok, (...) nemali prístup do kina či divadla. Vyústením neľudského režimu bola smrť vyše 100.000 slovenských Židov, ktorí boli popravení alebo zahynuli v nacistických koncentračných táboroch," priblížila.

Pripomenula tiež stredajšie (8. 9.) uznesenie, ktorým sa vláda SR ospravedlnia za tzv. Židovský kódex, ktorý bol vojnovým Slovenským štátom schválený pred 80 rokmi.

Slovensko si vo štvrtok pripomína 80. výročie prijatia Židovského kódexu – protižidovskej právnej normy prijatej vládou Slovenského štátu v roku 1941. Židovský kódex sa radil medzi najtvrdšie protižidovské právne opatrenia v Európe. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripomenulo, že tragickým vyústením bolo 70.000 obetí holokaustu z územia vtedajšieho Slovenska.