Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Remišová očakáva od riaditeľa SIS hĺbkovú reformu a obnovenie dôvery

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vyhlásila, že k Aláčovi nepozná žiadne námietky, ktoré by musela vzniesť.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) očakáva od nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) hĺbkovú reformu a obnovenie dôvery u zahraničných partnerov. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom kabinet odsúhlasil navrhnutie Michala Aláča za šéfa SIS.

Ako podotkla Remišová, viacerí vysokí predstavitelia tajných služieb sú momentálne obvinení, čo má zničujúci dosah na dôveru v tajné služby. "Potrebujeme, aby sme obnovili dôveru aj u zahraničných partnerov a aby výmena informácií medzi zahraničnými partnermi a našou tajnou službou prebiehala bez problémov," skonštatovala.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vyhlásila, že k Aláčovi nepozná žiadne námietky, ktoré by musela vzniesť. "Keď si pozriem jeho životopis, tak ide o osobu, ktorá dôverne pozná štruktúru SIS," poznamenala.

Šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík podľa svojich slov Aláča doteraz nepoznal. Prišiel sa predstaviť na koaličnú radu a z jeho odpovedí mal Sulík veľmi dobrý dojem. Myslí si, že Aláč je veľmi dobrá voľba na post riaditeľa SIS.

Miesto šéfa tajných sa uvoľnilo po odchode Vladimíra Pčolinského. Z funkcie ho odvolali v marci na jeho vlastnú žiadosť po tom, ako bol zadržaný a obvinený z korupcie.

Riaditeľa SIS vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády.