Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Remišová odmieta útoky na vyšetrovateľov, Hlas-SD chce odchod Kovaříka

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR Jaroslav Novák

Policajný prezident v stredu vyhlásil, že si stojí za svojím rozhodnutím prerušiť zásah ÚIS počas akcie v NAKA.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) odsúdila útoky na vyšetrovateľov kauzy Očistec. Odmieta tiež účelové pokusy vytvárať dojem, že vyšetrovania donedávna nedotknuteľných osôb sú manipulované a všetci policajti sú nedôveryhodní. Uviedla to v reakcii na stredajšie vyhlásenie policajného prezidenta Petra Kovaříka. Mimoparlamentný Hlas-SD, naopak, vyzýva šéfa polície na odchod z funkcie. Zodpovedný je podľa strany za otvorenú vojnu v polícii.

"Za mimoriadne vážne pokladám informácie policajného prezidenta, podľa ktorých vyšetrovateľov kauzy Očistec má niekto sledovať a zastrašovať. Pripomínam, že kauza Očistec súvisí so stíhaním bývalých vysokopostavených policajtov, ako bol Tibor Gašpar, ale aj bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško," poznamenala Remišová.

Medializovaný list vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej adresovaný politikom pokladá Remišová za účelové konanie, ktoré posilňuje podozrenia z rôznych spravodajských manipulácií súvisiacich so snahou ovplyvniť vyšetrovanie korupčnej a organizovanej trestnej činnosti.

Peter Pellegrini, archívna snímka.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Strana Hlas-SD vyzvala Kovaříka, aby odstúpil z funkcie prezidenta Policajného zboru. "Je plne zodpovedný za otvorenú vojnu v polícii, v rámci ktorej je zjavne dlhodobo marená práca policajnej inšpekcie, vyšetrujúcej manipuláciu politicky citlivých káuz," skonštatoval predseda strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini. Kovařík podľa neho doteraz nedokázal vyvrátiť podozrenia, že je osobne zodpovedný za zmarenie zásahu policajnej jednotky, po ktorom utiekol prenasledovaný a podozrivý univerzálny svedok. Odstúpiť by mal podľa strany aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), ktorý za stav polície nesie plnú politickú zodpovednosť.

Policajný prezident v stredu vyhlásil, že si stojí za svojím rozhodnutím prerušiť zásah ÚIS počas akcie v NAKA. Tvrdí, že vyšetrovateľka špeciálneho tímu ÚIS Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby. Zároveň odmietol obvinenia zo strany politikov o manipulovaní s obvinenými v kauze Očistec a Dobytkár. Hovoril aj o útokoch na vyšetrovateľov.