Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie koalície na odsúdenie Dušana K.

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. pred vyhlásením rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 20. septembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. odsúdil v pondelok Špecializovaný trestný súd v Pezinku na 14-ročné väzenie.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je vážnym signálom pre doteraz beztrestný systém "našich ľudí". Vyhlásila to predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová s tým, že je to len prvý krok na ťažkej ceste očisty Slovenska od korupcie a na ceste k právnemu štátu.

"Súd uznal za vinného človeka, ktorý namiesto stíhania najvážnejších zločinov a korupcie spolupracoval so zločinom a korupciu páchal. Aj keď ide o dôležité rozhodnutie, boj proti systému korupcie, klientelizmu a organizovanému zločinu sa ešte len začína," uviedla Remišová.

Poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga na margo odsúdenia Kováčika uviedol, že spravodlivosť existuje a polícia, prokuratúra a súdy sú schopné odolať zásahom zvonku a spravodlivosť dosiahnuť. "Je to veľký deň pre všetkých, ktorí túžime po napĺňaní hodnôt demokracie a právneho štátu. Dnešný deň však prináša aj trpkosť – bez ohľadu na odsudzujúci výrok musíme čeliť skutočnosti, že Dušan Kováčik bol špeciálnym prokurátorom a že sme asi jedinou krajinou, kde bol vrcholový prokurátor uznaný za zločinca. Časy sa však menia a Kováčikovo odsúdenie je toho dôkazom," povedal poslanec.

OĽANO vníma odsúdenie Dušana K. ako dôležitý prejav nástupu spravodlivosti


Odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. vníma hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) ako "dôležitý prejav nástupu spravodlivosti." TASR o tom informoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

"Aj keď sme dnes svedkami rozsiahlej odvety starého systému, ktorý z posledných síl robí všetko pre to, aby zvrátil nástup právneho štátu, veríme, že aj tento rozsudok je dôležitým signálom postupnej očisty Slovenska od korupcie a organizovaného zločinu," uviedol pre TASR predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že hnutie už v minulosti "opakovane poukazovalo na mnohé podozrivé aktivity tohto prokurátora."

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. pred vyhlásením rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 20. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Dušan K. je stelesnením skorumpovanosti, myslí si SaS


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. je stelesnením skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu za vládnutia Smeru, uviedla pre TASR strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na pondelkový rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

"Rozhodnutie, ktorým súd odsúdil Dušana K., ukazuje, v akom stave právneho štátu bola naša spoločnosť za vlád Roberta Fica. Skutočnosť, že Dušan K. bol opakovane zvolený za špeciálneho prokurátora, svedčí o tom, v akom prostredí korupcie sme za Fica žili a koľko práce je pred nami, aby sa zo Slovenska právny štát naozaj stal," vyjadril sa poslanec NR SR Alojz Baránik.

Sme rodina verí, že v prípade Dušana K. bolo rozhodnuté na základe dôkazov


Hnutie Sme rodina a ani jeho šéf a predseda Národnej rady SR Boris Kollár rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nad bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. nechce nekomentovať. Dúfa však, že bolo rozhodnuté na základe relevantných dôkazov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

"Hnutie Sme rodina ani samotný predseda Boris Kollár nikdy nekomentovali rozhodnutia súdov. Veríme, že v prípade bývalého špeciálneho prokurátora bolo rozhodnuté na základe relevantných dôkazov," povedala Jurcová.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. odsúdil v pondelok Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku na 14-ročné väzenie. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Podľa súdu je vinný vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. Mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov, zobrať úplatok, ako aj vynášať informácie o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry. Rozsudok nie je právoplatný.