Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Remišová: Podpora menej rozvinutých regiónov sme zvýšili asi o 40 %

Na snímke dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR - Martin Baumann

Najmenej rozvinuté okresy majú najvyššiu nezamestnanosť v SR. Tú chcelo MIRRI znížiť aj pomocou novely zákona.

Bratislava 26. januára (TASR) - Dotačnú podporu najmenej rozvinutých okresov Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR za uplynulé tri roky zvýšilo o takmer 40 %. Vlani pomohli vytvoriť 500 pracovných miest. Vo štvrtok o tom informovala na tlačovej konferencii vicepremiérka a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Najmenej rozvinuté okresy majú najvyššiu nezamestnanosť v SR. Tú chcelo MIRRI znížiť aj pomocou novely zákona, ktorú presadili, a podľa nej už o dotáciách nerozhoduje okresný úrad, ale výbor, respektíve komisia zložená zo zástupcov samospráv, kraja, akademickej obce, mimovládnych organizácií, sociálnych partnerov a ministerstva.

Štátny tajomník ministerstva investícií Dušan Velič spresnil, že členmi riadiaceho výboru sú napríklad predstavitelia okresného úradu, MIRRI, obcí a krajov, teda samospráv, a okrem sociálnych partnerov, ako sú nezávislé organizácie, patria medzi členov napríklad aj predstavitelia škôl, no ide tiež o ekonomických partnerov, teda podnikateľov.

"Z regionálnych príspevkov podporujeme menšie projekty v území, a to také, ktoré do týchto okresov prinesú nové a hlavne udržateľné pracovné miesta," uviedla podpredsedníčka vlády SR. "Stále máme okresy, kde je každý piaty človek nezamestnaný," dodala. Ministerstvo investícií tiež za uplynulý rok vytvorilo 500 nových udržateľných pracovných miest na základe dotačnej podpory 243 projektov pre najmenej rozvinuté okresy.

"Minulý rok išla podpora do najmenej rozvinutých okresov podľa nových, férových pravidiel," doplnila Remišová. Viac ako polovica dotácií išla do malých a mikropodnikov. "Je to kľúčové, lebo malé firmy, mikropodniky sú kostrou lokálnej ekonomiky," poznamenala vicepremiérka.

Takmer 70 % regionálnych príspevkov išlo na rozšírenie, modernizáciu výroby. Podporili aj cestovný ruch a odborné vzdelávanie.

"Živnostníci a malé a stredné podniky sú kostrou našej ekonomiky. Až 70 % celkového objemu financií bolo použitých práve pre živnostníkov, podporilo sa viac ako 150 podnikov," uzavrel Velič.

V turizme je podporených asi 20 projektov a podporené je aj vzdelávanie tým, že ho prepájajú s priemyslom vo forme duálneho vzdelávania. Ďalším okruhom je občianska vybavenosť, kde podporili 30 projektov.

Okrem dotácií vyčlenených pre najmenej rozvinuté okresy podporili aj 150 obcí balíkom 20 miliónov eur v dvoch výzvach na obnovu chodníkov a ciest, na ktoré sa nedajú čerpať eurofondy.