Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Remišová: Prínos členstva v Európskej únii sa nedá merať len peniazmi

Na archívnej snímke zľava podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. Foto: TASR Jakub Kotian

EÚ je podľa Remišovej spoločný projekt a jeho úspechy sú slovenskými úspechmi a jeho chyby a nedostatky sú i slovenskými problémami, ktoré je potrebné spoločne riešiť a zlepšiť efektivitu fungovania.

Bratislava 1. mája (TASR) - Prínos členstva v Európskej únii (EÚ) sa nedá merať len peniazmi. Členstvo prináša aj spolupatričnosť s ostatnými národmi Európy. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedla vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

"Už 17 rokov sme súčasťou spoločenstva slobodných a hrdých krajín Európskej únie. Spája nás ideál slobody, demokracie, právneho štátu a vzájomnej pomoci," skonštatovala. Poukázala, že od vstupu do EÚ bola finančná pomoc pre Slovensko vo forme eurofondov veľká a išlo o desiatky miliárd eur.

Vyzdvihla tiež vzájomné výmeny študentov a mládeže, bezvízový styk s množstvom krajín mimo EÚ či priestor bez hraníc. Zlepšuje to podľa vicepremiérky kvalitu života, prináša pracovné miesta a umožňuje rozvoj ľudí. "Členstvo v EÚ zároveň zvyšuje vplyv a význam Slovenska vo svete, keďže naši poslanci a ministri rozhodujú o pravidlách pre jeden z najväčších spoločných ekonomických priestorov na svete," uviedla.

EÚ je, ako tvrdí, spoločný projekt a jeho úspechy sú slovenskými úspechmi a jeho chyby a nedostatky sú i slovenskými problémami, ktoré je potrebné spoločne riešiť a zlepšiť efektivitu fungovania. "Tak, aby to prinášalo čo najväčší prospech pre ľudí, podniky a tvorbu pracovných miest. Sme v tom spolu s ostatnými krajinami," podotkla.