Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Remišová: Riešením krízy by bol odchod I. Matoviča a R. Sulíka z vlády

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Podpredsedníčka vlády to uviedla v diskusnej relácii na TA3. Vládna kríza sa podľa nej nemôže naťahovať.

Bratislava 14. marca (Teraz.sk/TASR) - Reálnym východiskom z aktuálnej vládnej krízy by bol odchod Igora Matoviča a Richarda Sulíka z vlády. V relácii TA3 V politike to povedala Veronika Remišová (Za ľudí).

Týmito slovami komentovala Remišová aktuálny stav rokovania koaličných strán. Možnosťou sú podľa nej aj predčasné voľby, ktoré by však boli zradou na voličoch, ktorí dali v roku 2020 hlas tejto vládnej koalícii. Dodala, že konflikt medzi Sulíkom a Matovičom trvá.

V koalícii podľa Remišovej rokovali desiatky hodín a momentálne dospeli rokovania do takého stavu, že vidí dve možnosti riešenia. "Snažila som sa, čo bolo v ľudských silách, aby som túto koalíciu zachránila," vyhlásila. "Prvé riešenie, a je to veľmi zlé a najhoršie riešenie, sú predčasné voľby, ktoré by viedli k dlhotrvajúcemu chaosu," skonštatovala s tým, že by to bola obrovská zrada pre občanov, ktorí dali tejto koalícii dôveru. Druhé riešenie je podľa nej odchod Sulíka, ale aj Matoviča z vlády. "Viem, že je to ľudsky nepríjemné, ale v tomto momente to vidím aj vzhľadom na rokovania ako jediné riešenie," doplnila Remišová.

Vládna kríza sa podľa nej nemôže naťahovať. "Čo sa týka dvoch mojich kolegov, spravili veľké chyby, ale teraz idú urobiť najväčšiu chybu svojho života, a to je rozbiť túto vládu. Bola by to najväčšia chyba, pretože ja si neviem predstaviť, ako by sa dôvera voličov dala obnoviť, ak by strana, ktorá bola dvakrát vo vláde, dvakrát vládu rozbila," vyhlásila s tým, že východiskom je, aby Sulík a Matovič prekonali egá a obnovila sa dôvera voči tejto vláde.

Odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) podľa poslanca Richarda Rašiho (nezaradený) nie je riešením. Riešenie vidí v rekonštrukcii vlády. Buď odíde podľa neho predseda vlády, alebo bude do predčasných volieb na Slovensku vláda odborníkov. "Pokiaľ odíde premiér Matovič, až vtedy môžeme hovoriť o rekonštrukcii vlády," dodal.