Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Remišová: Rozhodnutie prezidentky je dôležitý signál pre členov NATO

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Bolo by nezodpovedné hazardovať s obranyschopnosťou Slovenska a podliehať účelovému spájaniu tejto otázky s referendom, ktoré je iba súčasťou stratégie opozície vrátiť sa k moci, odkazuje Remišová.

Bratislava 20. januára (TASR) - Rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej k obrannej dohode s USA je dôležitým signálom pre členské štáty NATO, ktoré dohodu už podpísali. V reakcii na hlavu štátu, ktorá obrannú dohodu podporila, to uviedla vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. Strana deklaruje, že zmluvu v parlamente podporí.

"Rozhodnutie prezidentky, ktorá dnes vyjadrila podporu zneniu obrannej dohody s USA bez podania na Ústavný súd a bez politických kalkulov, vítam a úprimne sa mu teším. Ide o dôležitý signál pre členské štáty NATO, ktoré dohodu už podpísali," konštatuje Remišová v stanovisku, ktoré TASR poskytlo tlačové oddelenie strany.

Opätovne ubezpečuje, že ide o štandardnú rámcovú zmluvu technického charakteru. Jej podpísanie a následná ratifikácia v Národnej rady (NR) SR znamená napĺňanie členstva v NATO a je v národnom záujme krajiny. "Bolo by nezodpovedné hazardovať s obranyschopnosťou Slovenska a podliehať účelovému spájaniu tejto otázky s referendom, ktoré je iba súčasťou stratégie opozície vrátiť sa k moci," odkazuje Remišová. Postoj opozície i ďalších v tomto smere považuje za pokrytectvo.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. Ratifikuje ju iba s touto doložkou. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.