Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Remišová: Verím, že reformy prejdú, či s podporou Sme rodina alebo bez

Na archívnej snímke ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Remišová považuje za prirodzené, ak sa v koalícii štyroch strán o reformách diskutuje a hľadá sa spoločné riešenie, pretože ide o veľké systémové zmeny.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) verí, že pripravené reformy prejdú, či už s podporou hnutia Sme rodina alebo bez nej. Uviedla to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že hlasy budú v prípade potreby hľadať aj u nezávislých poslancov.

Poslanec Národnej rady (NR) SR za Smer-SD Richard Takáč kritizuje, že reformy vznikli "od zeleného stola" v Bratislave a bez akejkoľvek odbornej a spoločenskej diskusie. Tvrdí, že ich strana ani jednu z nich nepodporí. Pri reformách je podľa neho dôležité, aby boli schválené a podporované koalíciou aj opozíciou, a tiež širokou verejnosťou, ktorej sa to týka.

Remišová považuje za prirodzené, ak sa v koalícii štyroch strán o reformách diskutuje a hľadá sa spoločné riešenie, pretože ide o veľké systémové zmeny. "Každý má trochu iné priority a pohľady a je potrebné sa dohodnúť," vyhlásila. Smer-SD podľa jej slov reformy nepodporí, pretože "z podstaty Smeru vychádza, že chce zachovať pôvodný stav," uviedla.

Prípadným odchodom hnutia Sme rodina z koalície sa vicepremiérka nezaoberá. "Sústredím sa na to, čo môžeme robiť pre ľudí a čo robíme," uviedla. Pripomenula, že predseda hnutia a šéf parlamentu Boris Kollár síce má negatívny postoj voči reformám, no nevetoval ich.

Diskutujúci sa bavili aj o súčasnej zhoršujúcej sa pandemickej situácii na Slovensku. Remišová tvrdí, že v žiadnej krajine nie sú dvaja bývalí premiéri ako na Slovensku, ktorí v tomto smere podkopávajú krajine nohy. Opoziční lídri podľa nej vyzývajú ľudí na to, aby sa neočkovali, a motivujú ich na porušovanie protipandemických opatrení.

V prípade možného povinného očkovania vybraných skupín si Remišová nevie predstaviť, akým spôsobom by sa napríklad sankcionovali zdravotníci či opatrovatelia, ktorí sa očkovať nechcú. "Máme ich málo, nemôžeme si dovoliť ich prepúšťať. Tu som za dobrovoľnosť," uviedla. Taktiež je za zvýhodnenie zaočkovaných ľudí, a to aj v čiernych okresoch. Zavedenie núdzového stavu nepodporuje, podľa nej stačia určené pravidlá v COVID automate.

Takáč vníma bezmocnosť ľudí, ktorí boli podľa neho minulý rok obmedzovaní, zúčastnili sa na celoplošnom testovaní, a aj tak malo Slovensko jednu z najväčších úmrtností na ochorenie COVID-19. "Vláda nezvládla komunikáciu ani pri očkovaní. Aj v tom sme už najhorší," skonštatoval. Za tento stav nesie podľa neho plnú zodpovednosť vláda. Odmieta tvrdenia, že by Smer-SD či Robert Fico hovorili ľuďom, aby nenosili rúška či sa nedali očkovať. "My sme za dobrovoľnosť pri očkovaní," uviedol s tým, že Smer-SD podporil zákony, ktoré mali pomôcť pri riešení pandémie.