Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Remišová:Rokovanie o moratóriu sa prerušilo pre pripomienky Sme rodina

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) počas 23. rokovania vlády SR 21. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister práce ešte pred zasadnutím kabinetu povedal, že Sme rodina podporuje zmenu súčasného stavu pri moratóriu na prieskumy, no chce sa ešte o presnom nastavení rozprávať s koaličnými partnermi.

Bratislava 21. júla (TASR) - Rokovanie o skrátení moratória na predvolebné prieskumy na 48 hodín predo dňom volieb, sa na stredajšom zasadnutí vlády prerušilo pre politické pripomienky hnutia Sme rodina. Počas rokovania kabinetu to povedala ministerka investícií a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

"Rokovanie bolo prerušené pre politické pripomienky strany Sme rodina. Ja oceňujem, že moratórium bolo zjednotené. V každom prípade tento návrh zákona bude na koaličnej rade," povedala Remišová novinárom.

O stiahnutie novely, ktorá hovorí o skrátení moratória, požiadal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), potvrdil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). "Neboli tam žiadne zásadné alebo technické pripomienky. Nemáme s tým problém. Netreba v tom nič hľadať, je to v poriadku," poznamenal.

SaS by chcela podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) skrátiť moratórium. "Hovoríme o jednom dni, chceli by sme to znížiť, ale, samozrejme, keď to bude len 48 hodín, budeme to akceptovať v rámci dohody všetkých koaličných strán. Sme rodina sa nevyjadrilo, čoho sa týka toto prerušenie, takže si počkáme na koaličnú radu," doplnil po rokovaní vlády.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič podľa svojich slov nepostrehol na koaličnej rade diskusiu o moratóriu, "Nie vždy som tam prítomný. Možno tam neboli prítomní ani zástupcovia Sme rodina, možno sa tá téma na koaličnej rade vôbec nerokovala, neviem, aká je situácia," skonštatoval.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ešte pred zasadnutím kabinetu povedal, že Sme rodina podporuje zmenu súčasného stavu pri moratóriu na prieskumy, no chce sa ešte o presnom nastavení rozprávať s koaličnými partnermi. Hnutie chce podľa neho diskutovať o tom, či by šlo o skrátenie na 48 hodín alebo na iný čas, prípadne o úplnom zrušení moratória.

On sám po rokovaní vlády priznal, že by bol za dlhšie moratórium. "Osobne si myslím, že by týždňové alebo desaťdňové moratórium malo byť, aby sa niekto nesnažil zmanipulovanými prieskumami tesne pred voľbami zvrátiť verejnú mienku," povedal. Zdôraznil však, že je to otázka diskusie a dohody, nevylúčil ani to, že na prvom augustovom rokovaní vlády sa schváli návrh, ktorý bol v stredu predložený.




Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) prerušenia rokovania vníma ako uvážlivý krok pri hľadaní plného konsenzu na návrhu v koalícii. "Označila by som to za krok z opatrnosti, ešte raz dať priestor debate," povedala.

Členovia kabinetu v stredu prerušili rokovanie o návrhu novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý upravuje aj zákon o volebnej kampani a ďalšie zákony. Novela má okrem iného priniesť skrátenie volebného moratória na predvolebné prieskumy na 48 hodín pred dňom hlasovania. Podľa návrhu by teda mohli byť zverejňované aj tri dni pred voľbami.

V súčasnosti platí 14-dňové moratórium na prieskumy. Bývalá vláda sa ho snažila predĺžiť na 50 dní. V máji tohto roka Ústavný súd SR rozhodol, že zákaz zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami nie je v súlade s Ústavou SR.