Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Remišová:Skrátenie kolúznej väzby nesmie účelovo slúžiť vplyvným ľuďom

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Martin Baumann

Narýchlo presadzovať skracovanie akéhokoľvek druhu väzby považujem za nebezpečný experiment, zdôraznila Remišová.

Bratislava 14. mája (TASR) - Je neprijateľné, aby skrátenie kolúznej väzby účelovo poslúžilo vplyvným ľuďom, ktorí sú v súčasnosti stíhaní v kauzách korupcie či organizovaného zločinu. Ak by novela upravujúca podmienky kolúznej väzby z dielne Sme rodina vstúpila do platnosti, protikorupčné zameranie tejto vlády by stratilo svoj zmysel. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

"Na tému kolúznej väzby mám dlhodobo jasný názor. Môžeme diskutovať o podmienkach, avšak narýchlo presadzovať skracovanie akéhokoľvek druhu väzby považujem za nebezpečný experiment," zdôraznila Remišová.

Dohodu, ktorá by zabránila tomu, aby protikorupčné zameranie súčasnej vlády stratilo svoj zmysel, by mala pripraviť spoločne s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). "Očakávam preto, že tak ako pri iných kľúčových zákonoch, aj v tomto prípade bude koalícia koordinovať všetky kroky tak, aby nedochádzalo k hlasovaniami s opozíciou," dodala Remišová.

Kolíková sa podľa Kollára vykašľala na prípravu legislatívy upravujúcej lehoty kolúznej väzby. Vyčíta jej, že za rok vo funkcii nepripravila túto novelizáciu. Obáva sa, že kolúzna väzba sa používa ako trest.

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie skôr ako zvyčajne. V závere ôsmeho rokovacieho dňa 28. schôdze prebrali návrhy na voľbu podpredsedu NR SR a predsedu sociálneho výboru. Schôdza bude pokračovať v utorok (18. 5.). Poslancov čakajú personálne voľby a tiež hlasovanie o novele Trestného poriadku upravujúcej lehotu kolúznej väzby. Diskusiu k tomuto návrhu už poslanci ukončili.