Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Republika chce, aby sa opozícia ohľadom Migov obrátili na Ústavný súd

Milan Uhrík, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Rozhodnutie o darovaní stíhačiek je podľa hnutia protiústavné. Hovorí tiež o zrade, ohrození bezpečnosti Slovenska a zaťahovaní krajiny do vojny.

Bratislava 17. marca (TASR) - Mimoparlamentné hnutie Republika vyzýva opozíciu, aby sa v súvislosti s darovaním stíhačiek Mig-29 Ukrajine spoločne obrátili na Ústavný súd SR. Odovzdanie stíhačiek by malo byť podľa Republiky do rozhodnutia súdu zastavené.

"Vyzývame kolegov z opozície, najmä zo Smeru, aby sme sa obrátili na Ústavný súd so žiadosťou o predbežné opatrenie a zastavenie odovzdania migov, kým o tom riadne nerozhodne Ústavný súd. Hnutie Republika na to zatiaľ v Národnej rade SR dostatok poslancov, žiaľ, nemá, inak by sme to urobili už dávno," predseda hnutia Milan Uhrík.

Rozhodnutie o darovaní stíhačiek je podľa hnutia protiústavné. Hovorí tiež o zrade, ohrození bezpečnosti Slovenska a zaťahovaní krajiny do vojny. "Obišli parlament, obišli diskusiu, obišli právnikov. (...) Desí ma, ako sa prezidentka Čaputová tomuto všetkému len prizerá," skonštatoval Uhrík.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera na piatkovom online rokovaní rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Heger deklaroval, že medzinárodná dohoda bola schválená vládou jednohlasne a v súlade s Ústavou SR. Zdôraznil, že technika je určená na ochranu civilistov. Odmieta tvrdenia, že sa týmto krokom Slovensko zaťahuje do vojny.