Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Republiková rada Mostu-Híd sa bude predovšetkým venovať eurovoľbám

a snímke sprava podpredseda Most-Híd Zsolt Simon, podpredseda strany Lászlo Solymos, predseda Most-Híd Béla Bugár a člen predsedníctva strany Gábor Gál Foto: TASR/Ján Siman

Ich lídrom by mal byť Zsolt Simon.

Bratislava 7. marca (TASR) - Eurovoľby, ale zrejme aj situácia v Ľudovej platforme, zamestnajú stranu Most-Híd na sobotňajšom (8.3.) rokovaní Republikovej rady v Bratislave. Pre TASR to uviedol podpredseda strany László Solymos.

Bugárovci majú určiť lídra pre eurovoľby, mal by ním byť Zsolt Simon. Sekundovať by mu mal z prvých miest eurokandidátky József Nagy a František Šebej. Eurovoľby budú na Slovensku 24. mája, Slováci si budú voliť 13 europoslancov. Most-Híd v súčasnosti nemá v europarlamente svoje zastúpenie.

Strana by sa mala zaoberať aj situáciou v Ľudovej platforme. "Sme si vedomí, že Ľudová platforma a celá pravica stagnuje. Ľudová platforma vie spolupracovať len ad hoc, ale aj voľby do VÚC, tvorba dohody na spoločnom prezidentskom kandidátovi, ale aj udalosti posledných dní ukázali, že sa touto témou musíme zaoberať," povedal pre TASR Solymos.

V regionálnych voľbách sa ľudovci dokázali dohodnúť na spoločnom postupe len v niektorých krajoch, KDH a Most-Híd sa v niektorých spojili so Smerom-SD. Pred pár dňami sa kresťanskí demokrati spojili so sociálnymi demokratmi, aby presadili ústavnú definíciu manželstva ako muža a ženy.

Problémy mala Ľudová platforma aj pri tvorbe dohody na spoločnom prezidentskom kandidátovi Pavlovi Hrušovskom. SDKÚ-DS dlho váhala, až sa napokon k partnerom z Ľudovej platformy pridala. Napriek dohode podporila strana Pavla Freša aj iných kandidátov.

V súčasnosti by vraj Most-Híd aj SDKÚ-DS chceli, aby Hrušovský odstúpil, keďže nemá veľké šance na úspech. Solymos tvrdí, že Most-Híd stojí za Hrušovským. "Dali sme slovo a kým nedôjde k inej dohode, svoje slovo dodržíme," vyhlásil Solymos.