Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Respiračných ochorení je v Banskobystrickom kraji menej

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Odborníci upozorňujú, že napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať.

Banská Bystrica 16. augusta (TASR) – Zníženie počtu chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a zároveň zhruba rovnaký výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) zaznamenali zdravotníci počas aktuálneho 33. kalendárneho týždňa v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„RÚVZ v tomto týždni evidoval 841 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť vyše 270 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 32 prípadoch, čo je chorobnosť 10,5 osoby na 100.000 ľudí,“ konkretizovala Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa nej v okresoch Lučenec, Žarnovica a Žiar nad Hronom. „Čo sa týka CHPO, je najvyšší počet pacientov v okrese Veľký Krtíš. Z hľadiska veku ochorenia najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva a adolescentov,“ dodala hovorkyňa.

Ako ďalej povedala, odborníci upozorňujú, že napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. „Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky,“ upozornila Tolnayová.