Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Respirátor bude povinný aj v exteriéri a na podujatiach

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

V galériách a múzeách bude možné konať aj skupinové, nielen individuálne prehliadky. Vonkajšie športoviská môžu byť otvorené do 22.00 h v režime OTP.

Bratislava 17. januára (TASR) - Povinnosť nosiť respirátor bude od stredy 19. januára platiť nielen v interiéri, ale aj v exteriéri v prípade, že nebude možné dodržať dvojmetrový odstup. Rovnako bude respirátor prekrývajúci ústa a nos povinný aj na hromadnom podujatí bez ohľadu na možnosť dodržať odstup dva metre od iných osôb. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Hovorkyňa ÚVZ Daša Račková pripomenula, že z prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom platia aj výnimky, ich zoznam sa oproti predchádzajúcej vyhláške nezmenil. "Výnimku majú napríklad deti do šiestich rokov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, takisto zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám, alebo osoba pri výkone športu," priblížila.



Upozornila, že presný zoznam výnimiek je uverejnený vo vyhláške.

V múzeách a galériách budú možné aj skupinové prehliadky


V galériách a múzeách bude možné organizovať aj skupinové, nielen individuálne prehliadky. Knižnice sa zasa zaraďujú medzi prevádzky, ktoré sú prístupné v režime základ, teda pre všetkých bez ohľadu na ich imunitný status. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k činnosti prevádzok, ktorá vstúpi do platnosti v stredu 19. januára.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Dano Veselský

"Múzeá, galérie i výstavné siete budú môcť byť otvorené naďalej v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia), platí pre ne stále kapacitné obmedzenie jeden návštevník na 15 štvorcových metrov. Otvorené budú môcť byť do 22.00 h," uvádzajú hygienici.



Do 22.00 h budú môcť byť podľa novej vyhlášky otvorené aj knižnice, rozširujú zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ. Okrem knižníc sú to predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok.

Vonkajšie športoviská môžu byť otvorené do 22.00 h v režime OTP

Podobne ako napríklad lanovky a vleky, aj vonkajšie športoviská budú prístupné v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Ruší sa pre ne kapacitné obmedzenie. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k činnosti prevádzok, platnej od 19. januára.

Hygienici v nej spresňujú, že vonkajšie športoviská môžu fungovať od 5.00 h do 22.00 h. Doterajšie kapacitné obmedzenie maximálne jedna osoba na 15 štvorcových metrov alebo najviac 30 osôb sa ruší.

Podmienky nastavené pre organizovaný a profesionálny šport sa nemenia.