Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rezervačný systém, ktorý poskytlo ZMOS, využilo takmer 350.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Mestá a obce si rezervačný systém postupne nasadzovali od minulotýždňového víkendu, a to na základe manuálu a videoinštruktáže.

Bratislava 25. januára (TASR) - Bezplatný rezervačný systém na skríningové testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19, ktoré samosprávam poskytlo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), využilo v uplynulých dňoch takmer 350.000 ľudí. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Bezplatný rezervačný systém využilo 321 samospráv, medzi ktorými boli obce, mestá vrátane okresných a krajských. Systém pomohol ľuďom v 582 odberných miestach. "Celkovo sa prostredníctvom rezervačného systému nahlásilo na testovanie 347.874 ľudí, a to len v období od 18. do 24. januára. Okrem toho sme na základe požiadania systém sprístupnili aj školám a firmám," priblížil Kaliňák. Záujem podľa neho prejavili aj napríklad dopravné podniky miest, ale i veľké firmy. Systém pomáhal Železniciam Slovenskej republiky, a tiež slovenským univerzitám.

Mestá a obce si rezervačný systém postupne nasadzovali od minulotýždňového víkendu, a to na základe manuálu a videoinštruktáže. Zabezpečenú mali aj asistenčnú podporu. Na základe dodatočných požiadaviek bol upravený rezervačný formulár, texty SMS a aj obsah exportu dát pre potreby miest a obcí. Rezervačný systém je mestám a obciam naďalej k dispozícii pre ďalšie prípadné testovania.

ZMOS tvrdí, že samosprávy sú nastavené na informatizáciu, avšak potrebujú systémy s jednoduchou obsluhou a užitočnými funkciami.