Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Rezort chce rozšíriť digitálny vzdelávací obsah pre žiakov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Internetovú konektivitu v školách plánuje rozvíjať viac prostredníctvom akademickej dátovej siete SANET.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR chce naďalej rozširovať ponuku digitálneho vzdelávacieho obsahu pre žiakov. Internetovú konektivitu v školách plánuje rozvíjať viac prostredníctvom akademickej dátovej siete SANET. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaŠ s tým, že technickú infraštruktúru bude pravdepodobne možné nakúpiť v rámci plánu obnovy.

Z rezortu priblížili, že prijaté koncepčné a strategické dokumenty, pri ktorých Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR vyčíta neplnenie, boli pripravované ešte v časoch pred a počas pandémie. Na ministerstve ich hodnotia ako príliš ambiciózne vzhľadom na rozpočet, ktorý bol pridelený na realizáciu opatrení. Ku zisteniam správy NKÚ sa MŠVVaŠ zaviazalo prijať opatrenia do 31. apríla budúceho roka.

"Veľkú časť finančných prostriedkov určených na informatizáciu školstva pohltilo riešenie akútnych tém, ako napríklad zabezpečenie Navyšovania hlasových a dátových služieb pre učiteľov počas dištančného vzdelávania na školách," priblížili. Časť išla aj na zabezpečenie povinnej udržateľnosti národných projektov, financovaných z prostriedkov EÚ. Zdôraznili, že predchádzajúce vlády si na ne nevyčlenili finančné prostriedky.

V rámci projektu Digitalizácie škôl, financovaného z plánu obnovy, bude financované vybavenie a sieťová infraštruktúra škôl, nie pripojenie k internetu. "K tomuto sme sa zaviazali ako SR a projekt musí byť zrealizovaný do konca roka 2025. Internetové pripojenie škôl nie je predmetom tohto projektu," dodali z ministerstva.

NKÚ upozornil na nedostatky projektu digitalizácie slovenského školstva. Absentuje podľa neho koncepčné riadenie IT projektov s jasne vymedzeným zastrešujúcim orgánom. MŠVVaŠ aktuálne poskytuje internetové pripojenie a dátové služby v rámci projektu SANET najmä pre akademickú oblasť a EDUNET_SK pre základné, stredné a materské školy a vybrané školské zariadenia. Viac ako tretina škôl podľa NKÚ využíva iné ako štátne pripojenie.