Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rezort chce zrušiť viaceré národné zdravotné registre

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyplýva to z návrhu novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Rezort sa odvoláva na skúsenosti z praxe.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce zrušiť viacero národných zdravotných registrov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Rezort sa odvoláva na skúsenosti z praxe.

Zrušiť chce napríklad národný register zápalových reumatických chorôb. Údaje z neho je podľa neho možné čiastočne nahradiť z iného zdroja štatistických údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Rezort ozrejmil, že národný register úrazov vyžadujúcich si poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti je z pohľadu naplnenosti dlhodobo neefektívny. Zároveň ho možno podľa neho nahradiť i z iného štatistického zdroja údajov.

Rušenie sa má týkať i národného registra osôb s podozrením na ich zanedbávanie, týranie, zneužívanie a osôb, na ktorých bolo páchané násilie. MZ upozornilo, že je dlhodobo nedostatočne napĺňaný. Poukázalo pritom, že takéto prípady sa majú podľa európskej smernice hlásiť orgánom činným v trestnom konaní priamo. "Z toho dôvodu nie je existencia takéhoto registra opodstatnená," dodalo.