Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: Rezort diplomacie by aj v budúcnosti mal viesť diplomat

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister dodal, že pre Slovensko bolo šťastím, že na čele rezortu diplomacie stáli 20 rokov diplomati a tým sa krajina aj rezort vyhli politizácii zahraničnej služby.

Bratislava 4. januára (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) by bol rád, keby bol na čele rezortu diplomacie i v budúcnosti človek, pre ktorého bude táto práca prioritou a bude jej venovať toľko času, koľko si vyžaduje.

"Ja som za celé tie roky vo funkcii nepredkladal ani jedného politického nominanta za veľvyslanca a nie je náhoda, že Slovensko má proporčne najvyššie množstvo svojich občanov na dôležitých pozíciách v medzinárodnej diplomacii - či už v Organizácii spojených národov, Európskej únii alebo Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Je to práve preto, že diplomata nevychováte za dva ani štyri roky," povedal v rozhovore pre TASR Lajčák. Vysvetlil, že priestor dali profesionálom práve preto, aby istým spôsobom uchránili rezort od politických vplyvov.

"Ich primárnym záujmom je záujem štátu. Nemôžem hovoriť za budúcu vládu, ale jednoducho pre straníka sú prioritou stranícke záujmy, pre diplomata sú prioritou priority štátu," povedal minister. Dodal, že pre Slovensko bolo šťastím, že na čele rezortu diplomacie stáli 20 rokov diplomati a tým sa krajina aj rezort vyhli politizácii zahraničnej služby. "V tejto ťažkej dobe Slovensko potrebuje mať dobrú diplomaciu," uzavrel.