Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie očakáva prešetrenie odpočúvania európskych politikov

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Opozičný Smer-SD v utorok vyzval slovenský rezort diplomacie, aby odsúdil údajné odpočúvanie.

Bratislava 1. júna (TASR) - Odposluchy medzi spojencami sú neprijateľné, rezort slovenskej diplomacie očakáva ich dôsledné prešetrenie. Pre TASR to uviedol tlačový a informačný odbor Ministerstva zahraničných vecí (MZVEZ) SR v reakcii na údajné odpočúvanie popredných európskych politikov, na ktorých sa mali podieľať americké a dánske tajné služby.

"Pokiaľ ide o spravodajskú ochranu SR, tú majú v kompetencii spravodajské služby," reagoval odbor na otázku TASR, či môžeme mať istotu, že k podobnému odpočúvaniu nedošlo aj v našej krajine.

Opozičný Smer-SD v utorok vyzval slovenský rezort diplomacie, aby odsúdil údajné odpočúvanie. Šéf Smeru-SD Robert Fico rezortu odkázal, "nech naberie odvahu" a žiada o reakciu americkej strany. "Predsedovi Smeru treba pripomenúť, že v dobe, keď bol premiér on a objavili sa podozrenia o odpočúvaní spojencov počas úradovania prezidenta Baracka Obamu, nielenže nezvolal žiadnu tlačovú konferenciu, ale nepovedal ani slovo, a, naopak, práve vtedy sa tešil z prijatia viceprezidentom Joeom Bidenom," reagoval rezort.

Dánsky rozhlas v nedeľňajšej investigatívnej správe, ktorú vypracoval spolu s ďalšími európskymi médiami, uvádza, že Dánska zahraničná a vojenská tajná služba FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním politikov v Nemecku, Francúzsku, Švédsku a Nórsku. FE podľa medializovaných informácií umožnila NSA využívať v rokoch 2012 - 2014 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane.