Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie odštartoval Týždeň OSN modelovou konferenciou

Štátna tajomníčka MZVaEZ Ingrid Brocková, archívna snímka. Foto: TASR

V rámci týždňa OSN šéf rezortu slávnostne udelí zlaté plakety Slovákom aktívne pôsobiacim v OSN.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v pondelok na pôde rezortu odštartovalo Týždeň OSN na Slovensku modelovou konferenciou OSN, ktorá simulovala zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.

Štvrtého ročníka konferencie sa zúčastnilo 46 študentov z deviatich škôl, ktorí budú pracovať v troch výboroch. Nosnou témou simulovaných rokovaní bude klimatický samit OSN v Glasgowe (COP26), ktorý sa má začať 31. októbra. "Od toho, ako sa nám podarí na tieto výzvy zareagovať, záleží život vašej generácie. Znie to ako klišé, ale je to tak, a preto si cením, že ste dnes tu, že organizujete túto simulovanú konferenciu a máte záujem a snahu prispieť k riešeniu vážnych tém, zamyslieť sa nad nimi a hľadať riešenia, ako by k tomu malo pristúpiť Slovensko, s čím by sme mali prísť na konferenciu COP 26," vyhlásila štátna tajomníčka ministerstva Ingrid Brocková, ktorá zasadnutie slávnostne otvorila.

V rámci týždňa OSN tiež šéf rezortu slávnostne udelí zlaté plakety Slovákom aktívne pôsobiacim v OSN. Medzi ďalšie podujatia bude patriť aj tlačová konferencia štátnej tajomníčky pre žiakov základnej školy, verejná diskusia HlbokáOnline, medzinárodná konferencia o podpore ľudských práv či interaktívne podujatie pre žiakov a študentov v Novej Cvernovke.

Séria podujatí, ktorých cieľom je upriamiť pozornosť na to, ako globálne problémy 21. storočia ovplyvňujú náš každodenný život a ako môžeme prispieť k ich riešeniu, potrvá do 29. októbra.