Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie si predvolal predstaviteľa ruského veľvyslanectva

Na snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková. Foto: TASR/AP

Brocková zdôraznila, že Krym, Donecká, Záporožská, Chersonská a Luhanská oblasť patria Ukrajine, TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková sa v pondelok stretla s predstaviteľom veľvyslanectva Ruskej federácie Kirillom Sapoženkovom. Ruský diplomat bol predvolaný na MZVEZ SR, aby mu bol tlmočený ostrý protest proti opakovaným porušovaniam medzinárodného práva a Charty OSN zo strany Ruskej federácie a jednoznačné odsúdenie nelegitímnej a právne neplatnej anexie ďalších častí ukrajinského územia zo strany Ruskej federácie.

Brocková zdôraznila, že Krym, Donecká, Záporožská, Chersonská a Luhanská oblasť patria Ukrajine, TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR. "Slovenská republika uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát s nespochybniteľnou územnou celistvosťou a bude jej aj naďalej poskytovať všestrannú pomoc a podporu," uviedla štátna tajomníčka MZVEZ.

Zároveň dodala, že vyzývajú Ruskú federáciu, aby ukončila vojenské aktivity na Ukrajine. A okamžite a bezpodmienečne stiahla všetky svoje jednotky, vojenskú techniku a štruktúry okupačnej správy z ukrajinského územia.