Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie SR si predvolal bieloruského chargé d'affaires

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Bieloruskému diplomatovi bol tlmočený ostrý protest vlády SR v súvislosti s vynúteným pristátím civilného lietadla na linke Atény – Vilnius, ku ktorému došlo v Bielorusku v nedeľu (23. 5.)

Bratislava 24. mája (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v pondelok predvolalo chargé d'affaires Bieloruska v Bratislave. Bieloruskému diplomatovi bol tlmočený ostrý protest vlády SR v súvislosti s vynúteným pristátím civilného lietadla na linke Atény – Vilnius, ku ktorému došlo v Bielorusku v nedeľu (23. 5.). TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

"Rezort diplomacie vyjadril zásadný nesúhlas s týmto politicky motivovaným krokom bieloruského režimu pod falošnou zámienkou údajného teroristického ohrozenia, ktorý ohrozil bezpečnosť vyše 170 cestujúcich osôb, vrátane občanov Európskej únie," uviedol hovorca MZVEZ SR Juraj Tomaga.

Ako tiež doplnil, rezort požiadal o bezodkladné prepustenie zadržaného novinára Romana Protaseviča a jeho priateľky. Rovnako žiada o objektívne, dôkladné, nezávislé vyšetrenie incidentu za účasti medzinárodných expertov a o spravodlivé potrestanie vinníkov.

Podľa ministerstva zahraničných vecí vynútené pristátie civilného letu pod zámienkou bomby na palube a následné zatknutie nezávislého novinára dokazuje, že "bieloruský režim nemá žiadne zábrany pri potláčaní práv občanov Bieloruska, pričom sa neštíti ani hazardovania so životmi občanov iných krajín".