Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie víta avizovanú rekonštrukciu prípadu Jozefa Chovanca

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Tridsaťdeväťročný Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v Charleroi, ležiacom asi 50 kilometrov južne od Bruselu.

Bratislava/Brusel 26. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR víta rozhodnutie belgickej prokuratúry, ktorá v stredu 25. augusta oficiálne potvrdila, že koncom septembra urobí rekonštrukciu tragického prípadu smrti Jozefa Chovanca z februára 2018. TASR o tom vo štvrtok informoval komunikačný odbor MZVEZ.

Slovenský rezort diplomacie zároveň zdôraznil, že bude aj naďalej trvať na dôkladnom prešetrení tragického úmrtia slovenského občana. Bratislava bude podľa MZVEZ naďalej "poskytovať maximálnu súčinnosť v prípade tak, ako to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok vyhlásil po prijatí belgického veľvyslanca na pôde Zahraničného výboru Národnej rady SR začiatkom júla 2021".

Rekonštrukcia tragického incidentu je naplánovaná na 27. a 28. septembra. Podľa právnej zástupkyne Chovancovej rodiny sa mala pôvodne odohrať už vo februári, pre pandémiu koronavírusu ju však odložili.

Tridsaťdeväťročný Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v Charleroi, ležiacom asi 50 kilometrov južne od Bruselu. Po prevoze do nemocnice podľahol ťažkým zraneniam, ktoré si podľa polície sám spôsobil v cele predbežného zadržania.

Posun v hodnotení prípadu priniesol až videozáznam zverejnený vlani v auguste. Na záberoch je vidieť, ako policajti na Chovancovi vyše štvrťhodiny kľačali a jedna z policajtiek hajlovala, zatiaľ čo jej kolegovia sa tomu smiali.